fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Als Maria moet buigen voor de maffiabaas: Hoe de maffia de Moeder van God kaapt

Francesco Paloni 12 november 2020
image
Op 2 juli 2014 werd in het Zuid-Italiaanse Oppido Mamertina een processie gehouden waarbij men van de route afweek en het beeld liet buigen voor het huis van een veroordeelde maffiabaas. De processie werd gezien als een uitdaging aan het adres van paus Franciscus, die kort daarvoor de maffia had veroordeeld. Foto: AP Photo - Toni Condello

Het Vaticaan gaat scherper toezien op processies waarbij Mariabeelden hulde brengen aan Italiaanse maffiabazen. De zogeheten ‘buigingen’ voor huizen van maffiosi zijn een fenomeen in het zuiden van het land. “De maffia maakt misbruik van de volksreligie om mensen te onderdrukken.”

Madonna’s die buigen voor huizen van maffiosi: het zijn duistere praktijken die regelmatig opduiken tijdens processies in het zuiden van Italië. Maar als het aan het Vaticaan ligt, gaan de zogenaamde inchini mafiosi (‘maffiabuigingen’) zo spoedig mogelijk de wereld uit. Op 18 september riep paus Franciscus een taskforce in het leven die speciaal belast is met het bestrijden van dit fenomeen.

Afwijkend beeld van Maria

Stefano Cecchin (56), voorzitter van de speciale werkgroep, vertelt deze week in Katholiek Nieuwsblad hoe diepgeworteld religie is onder maffiosi. De franciscaan is ook voorzitter van de Internationale Pauselijke Mariale Academie, een Vaticaans orgaan dat belast is met het bevorderen en bewaken van de kerkelijke leer over Maria. De werkgroep die onder zijn hoede opereert, bestaat naast theologen ook uit agenten, criminologen en rechters.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Maffiaorganisaties gebruiken een afwijkend beeld van Maria, als een vrouw die stil en gehoorzaam moet zijn, als een onintelligente vrouw”, zegt Cecchin. “Maria moet de dood van haar zoon aanvaarden en maffiosi koppelen dit aspect aan de onderwerping aan de macht. Vrouwen moeten immers onderdanig zijn aan maffiabazen.”

Religie en Maffia

Volgens de Franciscaan gaat er van een buiging een heldere boodschap uit. “De maffiabaas wordt gezegend, beschermd en zelfs gehoorzaamd door de Moeder van God: ‘Als jullie Maria willen navolgen, moeten jullie gehoorzamen aan de maffiabaas.’ Ze maken misbruik van de volksdevotie en het religieus sentiment om mensen te manipuleren en te onderdrukken.”

De oorsprong van dit fenomeen ligt volgens criminoloog Fabio Iadeluca (53) in de diep verankerde religiositeit van maffiosi. De Maagd Maria, de aartsengelen Gabriël en Michaël en zelfs de heilige Pater Pio: stuk voor stuk worden ze aangeroepen door nieuwe maffialeden tijdens de beruchte inwijdingsrituelen.

Maria bevrijden van de maffia

Volgens de maffiadeskundige zijn die net een soort doopliturgie: de persoon die het vorige leven leidde, sterft, en komt opnieuw tot leven binnen de criminele organisatie. “Vanaf dat moment zweert het nieuwe lid eeuwige trouw aan de organisatie. Je moet zelfs je familieleden verloochenen: je vader, moeder en kinderen, voor het bestwil van de clan. Na dit ‘doopsel’ kom je tot je dood niet meer uit de organisatie”, zegt Iadeluca, die de Vaticaanse werkgroep coördineert.

Cecchins werkgroep gaat binnenkort van start met gratis online cursussen om informatie te bieden over het fenomeen van de buigingen. Daarbij mag het volgens de franciscaan echter niet blijven. “Als we Maria van de maffia willen bevrijden, moeten we haar van alle vormen van manipulatie loskoppelen.”

Lees het complete verhaal in het KN van deze week 

https://www.kn.nl/abonnementen/