<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

‘De juiste man voor deze tijd’: Waarom een Amerikaanse priester ‘onze’ Titus patroon van de journalisten wil maken

Luuk van den Einden 26 juli 2023
image
De Amerikaanse pater karmeliet Michael Driscoll, die op voorspraak van Titus Brandsma van kanker genas en daarmee het wonder voor Brandsma's heiligverklaring aanleverde, roept op om Brandsma tot patroonheilige van de journalisten te verklaren. Foto: CNS - Junno Arocho Esteves

De oproep om Titus Brandsma patroonheilige van de journalisten te maken, klinkt niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit de VS. De karmeliet die op zijn voorspraak van kanker genas, vindt Brandsma de aangewezen heilige om als moderne patroon voor de journalistiek te dienen.

De Amerikaanse karmeliet Michael Driscoll uit Boca Raton moedigt het Vaticaan actief aan om de heilige Titus Brandsma te erkennen als de moderne beschermheilige van journalisten, vooral voor journalisten die voor katholieke media werken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Driscoll is niet de minste die die oproep doet: hij genas negen jaar geleden op voorspraak van Titus Brandsma van een gevaarlijke vorm van huidkanker. Die medisch onverklaarbare genezing was het wonder dat nodig was voor de heiligverklaring van Brandsma.

Geschriften

Met Driscolls voorstel wordt de roep om Brandsma tot patroonheilige van de journalisten te maken alleen maar sterker. Rondom de heiligverklaring in 2022 vroegen de Nederlandstalige katholieke media Tertio, KRO, ND en KN daar al om in een aan de paus gerichte open brief. Paus Franciscus liet in februari al weten wel heil te zien in dat voorstel.

Een patroonheilige is een speciale beschermfiguur van allerlei zaken in het leven, zoals beroepen, gezondheid en kerkgebouwen. “Ik denk dat als hij tot patroon van de journalisten wordt benoemd, mensen zullen vragen: ‘wie is deze Titus Brandsma?’” zegt Driscoll tegen OSV News. “Misschien gaan ze dan zijn geschriften bekijken.”

“Titus is, denk ik, de juiste man voor deze tijd. Hij stierf bovendien de marteldood vanwege zijn activiteiten.”
- Michael Driscoll

De teksten die Brandsma in zijn leven geschreven heeft, zijn door het in Nijmegen gevestigde Titus Brandsma Instituut verzameld en grotendeels online beschikbaar gemaakt. Een deel daarvan is ook vertaald naar het Engels, zodat een internationaal publiek kennis kan maken met de Nederlandse heilige.

Franciscus van Sales

Van oudsher kijken journalisten naar Franciscus van Sales als hun beschermheilige. Franciscus van Sales, die bisschop was in het protestantse Zwitserland tijdens de Contrareformatie, had een gave voor het overbrengen van het Evangelie. Er wordt over hem gezegd dat hij duizenden mensen terugbracht naar het katholieke geloof door zijn verkondiging en zijn schrijfwerk.

Driscoll vindt Franciscus van Sales geen verkeerde patroon voor de journalisten, maar denkt dat Titus Brandsma moderne katholieken net wat meer aanspreekt. “Franciscus was goed voor zijn tijd. Titus is, denk ik, de juiste man voor deze tijd en stierf bovendien de marteldood vanwege zijn activiteiten. Dat is een verschil”, aldus de pater.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Franciscus van Sales hoeft wat hem betreft ook niet afgeschreven te worden. “We hebben meerdere patroonheiligen van verschillende landen, dus waarom kunnen we niet meerdere patroonheiligen van journalisten hebben?”

Gedurfde verzetsdaad

In 1941 verboden de Nederlandse bisschoppen katholieke kranten om advertenties van de NSB te publiceren – een gedurfde verzetsdaad. Titus Brandsma, die als geestelijk adviseur van de Nederlandse katholieke pers diende, bracht aan de redacties van veertien kranten over dat het plaatsen van nazistische advertenties “het katholieke karakter” van hun blad zou schaden.

“Wanneer een ideologie je vervolgt, wees dan moedig genoeg om op te komen voor de rechtvaardigheid en de moraliteit. Ik denk dat Titus ons dat kan leren.”
- Michael Driscoll

Driscoll, die de geschriften van zijn ordegenoot Titus Brandsma al jaren fervent bestudeert, legt uit dat Brandsma de journalisten aanmoedigde om sterk te blijven en de brutale druk van de bezetter en de NSB te weerstaan. “Hij verkondigde de boodschappen van de bisschoppen tegen de nazi’s, plus zijn eigen mening daarover”, zegt hij. “Hij was vaderlandslievend. Hij wilde dat Nederland vrij was.”

Leerzaam leven

Titus Brandsma moest dat verzet met zijn dood bekopen: hij werd opgepakt en in de gevangenis opgesloten. Later werd hij op transport naar het concentratiekamp Dachau gezet, waar hij vanwege zijn zwakke gezondheid al gauw bezweek. Hij werd uiteindelijk met een dodelijke injectie vermoord.

https://www.kn.nl/donaties/

Titus Brandsma kan katholieken vandaag de dag nog veel leren, vindt Driscoll. “Dapperheid, in de eerste plaats”, zegt hij. “Wanneer iemand of iets, of een ideologie je vervolgt, wees dan moedig genoeg om op te komen voor de rechten van rechtvaardigheid en de principes van moraliteit. Ik denk dat het leven en de dood van Titus ons dat kunnen leren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.