<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Een zusterhuis vol kinderstemmen: ‘Ik wil zoveel mogelijk kinderen helpen’

Meity Bodenstaff-de Folter, MIVA 22 augustus 2023
image
Zuster Pauline Kinyua met de 11-jarige Daniël, één van de kinderen die zij als maatschappelijk werkster van het Keniaanse bisdom Isiolo onder haar hoede heeft genomen. Foto: Brice Godard, MIVA

Zuster Pauline heeft van een droom haar levensmissie gemaakt. Voor elk kind, overal ter wereld maar in het bijzonder voor de kinderen in Kenia. “Elk kind verdient het op te groeien in een veilige omgeving. Daarom doe ik wat ik doe. Het is zwaar werk maar dit is wie ik ben.” 

Pauline Kinyua (65) werkt als maatschappelijk werkster voor het bisdom in Isiolo in Noord-Kenia. Iedereen in de omgeving noemt haar zuster Pauline. Behalve de kinderen op de naburige school, zij noemen haar liefkozend mom, mama.

Grote afstanden

“Meer dan 50 procent van de bevolking leeft in armoede”, vertelt ze. “Noodgedwongen laten ouders hun kinderen alleen thuis wanneer zij op zoek gaan naar werk of eten. Zonder de zorg van hun ouders lopen de achtergebleven kinderen een grotere kans op ziekte en ondervoeding. We weten dat sommige kinderen sterven van de honger.”

“Het huis van zuster Pauline gonst met stemmen van kinderen die bij haar altijd een veilig thuis zullen hebben”

“Ik wil zoveel mogelijk kinderen helpen. Want ze hebben onze hulp nodig. Maar de provincie Isiolo is ontzettend groot en de afstanden liggen ver uit elkaar, dat maakt het enorm lastig de kinderen te bereiken.”

Wilde dieren

Het werk van zuster Pauline is niet zonder risico’s. In haar zoektocht naar kinderen in nood komt ze in gebieden waar gewapende stammen niet schuwen geweld te gebruiken. Ook wilde dieren zijn een serieus gevaar. Haar vrees voor leeuwen, slangen, olifanten en hyena’s die ze onderweg tegenkomt, is zeker terecht. Voordat ze een auto had, legde ze de afstanden te voet af of met de ‘bodaboda’, de motortaxi.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Toch laat de maatschappelijk werkster en verpleegkundige zich niet tegenhouden. Elke dag is er een kind dat zuster Pauline weet te helpen. Zoals de 11-jarige Daniël. Zijn vader werd gedood toen hij zijn kudde wilde beschermen. Zijn moeder is nu kostwinner en moet in haar eentje voor haar kinderen zorgen. Een extra zorg is haar dochter Abigaïl. Het vijf jaar jongere zusje van Daniël lijdt namelijk aan een ernstige hersenaandoening.

Handicap als ‘vloek’

Kinderen met een handicap hebben het extra zwaar in Kenia. Volgens de volksreligie rust er een vloek op die kinderen. Verlost van het kind betekent verlost van de vloek. Daarom worden kinderen met een handicap regelmatig ‘ergens’ achtergelaten. Soms op de stoep voor het huis van zuster Pauline.

Zij weet dat deze kinderen zonder hulp geen kans maken. Ze neemt de kinderen liefdevol op in haar eigen huis en zorgt voor ze als een moeder. Een paar van haar oudere kinderen studeren, sommige hebben een baan. Het huis van zuster Pauline gonst met stemmen van kinderen die bij haar altijd een veilig thuis zullen hebben.

Geen keuze

Pauline: “Toen ik Daniël ontmoette stond zijn wereld op zijn kop. Zijn moeder moest op zoek naar werk. Niemand zou haar een baan aanbieden als ze Abigaïl mee naar het werk zou nemen. Daarom haalde ze Daniël van school, zodat hij voor zijn zusje kan zorgen. Daniël huilde want hij ging graag naar school. Maar hij had geen keuze. Hij wilde zijn zusje niet in de steek laten.”

“Als we nu in deze kinderen investeren kunnen zij later hun familie en de gemeenschap helpen”

Zuster Pauline liet het daar niet bij. Ze kreeg het voor elkaar een basisinkomen te regelen voor de moeder. Regelmatig gaat ze langs om Abigaïl fysiotherapie en medicijnen te geven. Ze neemt dan meteen iets te eten mee. En Daniël kreeg een plekje op de dichtstbijzijnde kostschool.

Auto gekregen

Zuster Pauline heeft van een droom haar levensmissie gemaakt. Dag en nacht staat ze klaar voor de kinderen die haar nodig hebben. Ze is heel blij met haar auto, niet alleen omdat het haar bescherming biedt, maar vooral omdat ze meer kinderen kan bereiken en helpen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De auto is een gift van de donateurs van Stichting MIVA. Een non-profit organisatie die de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs bereikbaar maakt. Dit doet de charitatieve instelling door partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te steunen met vervoers- en communicatiemiddelen. Het bisdom Isiolo in Kenia is één van hun gemeenschapspartners.

Kerkcollecte

MIVA’s kerkcollecte van dit jaar (26 en 27 augustus) is bestemd voor het werk van zuster Pauline. Zij hoopt namelijk dat haar collega-hulpverleners ook een auto krijgen. Zodat ze hun werkgebied kunnen vergroten en meer kinderen hulp ontvangen. Pauline: “De kinderen zijn onze verantwoordelijkheid. Als we nu in ze investeren kunnen zij later hun familie en de gemeenschap helpen.” En dat is trouwens de droom van de jonge Daniël. Hij wil namelijk dokter worden in zijn eigen dorp.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Stichting MIVA.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.