<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Waar komt de as voor Aswoensdag vandaan?

Mary Rezac - CNA 6 maart 2019
image
De as voor Aswoensdag wordt gemaakt door palmtakjes van het jaar ervoor te verbranden. CNS Photo - Katie Rutter

“Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.” Op Aswoensdag horen miljoenen katholieken overal ter wereld deze woorden van de priester als zij een askruisje komen halen. Maar waar komt die as eigenlijk vandaan?

Volgens de instructies uit het Romeins missaal, dient de as te zijn gemaakt van de palmtakjes die op Palmzondag van het jaar ervoor werden uitgedeeld. Die takjes worden verbrand tot een fijn poeder en vervolgens met heilig water of chrisma (olie) tot een pasta gemengd.

Restanten

Pastoor Dan Folwaczny vertelt hoe dat in zijn parochie in Chicago in zijn werk gaat: “Elk jaar komt er een nieuwe voorraad palmtakjes binnen. Een deel daarvan wordt uitgedeeld op Palmzondag, maar een deel daarvan blijft over. De restanten worden meestal bewaard in de garage tot het jaar erna.”

Dan worden er in de aanloop naar de Veertigdagentijd ook nog palmtakjes terug gebracht die mensen tot die tijd in huis hadden. “We vertellen mensen dat ze die terug kunnen brengen naar de kerk”, zegt Folwczny.

Vuurkorf

Op de dag voor Aswoensdag worden alle oude palmtakjes in een vuurkorf op de trappen voor de kerk gegooid. “Dan komen de schoolkinderen, bidden we een kort gebed en steken het vuur aan”, vertelt de pastoor uit Chicago.

Hoewel hij priesters kent die wat moeite moeten doen om aan genoeg palmtakjes te komen voor de as, heeft hij zelf altijd meer dan voldoende. “We hebben nog behoorlijk wat liggen van voorgaande jaren. We zouden zelfs een aantal jaar niets extra’s hoeven te verbranden, en dan zouden we nog steeds voldoende hebben.”

Waarom palmtalkjes?

Het gebruiken van palmtakjes voor de as, in plaats van ander materiaal, heeft een liturgische betekenis. Priester Randy Stice legt uit dat de as gemaakt van palmtakjes ons eraan herinnert waar de Veertigdagentijd nu echt om draait.

“Deze takken kondigen de Goede Week aan, het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus”, vertelt Stice. Palmzondag is immers het begin van de Goede Week die ons naar Pasen leidt. “Dat helpt ons om ons tijdens de Veertigdagentijd te identificeren met Christus… het verbindt ons met de gebeurtenissen in Christus’ eigen leven.”

Zwakheid en sterfelijkheid

As is al eeuwenlang een symbool van boetedoening en bekering, vertelt de priester ook. “Het is een symbool uit het Oude en het Nieuwe Testament voor boetedoening en bekering, van bedroefdheid om onze zonden en bewustzijn van onze zwakheid en sterfelijkheid. Een symbool dat de Kerk al vanaf het begin heeft gebruikt.” (Vert. SK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.