<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Wielrenners lanceren Kruisherenroute: ‘Historie en kloosters spreken de moderne mens aan’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 september 2023
image
De mannen van TFC de Ketting poseren bij de finish van de Kruisherenroute. Na twee dagen en 370 kilometer in de benen kwamen ze bij het Kruisherenhotel in Maastricht aan. Foto: Raymond Oostwegel

De nieuwe fietsroute van Ter Apel naar Maastricht is afgelopen weekend door wielerclub TFC de Ketting uit Ter Apel voor het eerst ‘ingereden’. De route heeft een verrassend katholiek tintje: hij verbindt drie kloosters met elkaar.

De fietsroute beslaat ongeveer 370 kilometer. De veertien wielrenners van de fietsclub begonnen vrijdagochtend de route in het voormalige Kruisherenklooster in hun dorp. Ze werden bijgestaan door twee man in een volgauto. De mannen, die tussen de 32 en 72 jaar oud zijn, reden de complete route in twee dagen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zaterdag bereikten ze de finish bij het voormalige Kruisherenklooster in Maastricht. Tussendoor maakten ze een stop bij het Kruisherenklooster in het Noordoost-Brabantse Sint Agatha.

Feestelijk

“Wat een enthousiasme”, zegt Raymond Oostwegel (76), mede-initiatiefnemer van de route. Hij ontving de wielrenners zaterdagmiddag in het hotel dat tegenwoordig in het Kruisherenklooster in Maastricht is gevestigd. “Ze hadden honderden kilometers achter de wielen en nog energie over om de volgende dag de Kleine Marmot [een heuvelachtige route in Zuid-Limburg, red.] te fietsen.”

image
Bij aankomst in Maastricht schonken de renners een historische tekening van een kruisheer aan Raymond Oostwegel, mede-initiatiefnemer van de nieuwe route. Foto: TFC de Ketting

Het was een feestelijk onthaal, vertelt Oostwegel. Met bubbels uit de wijngaarden van de ‘Oostwegel Collection’ en een rondleiding. “Er was een leuk verhaal over de historie, waar de fietsers erg in geïnteresseerd waren.”

Replica

Op hun beurt overhandigden de wielrenners een replica van een tekening van een kruisheer aan Oostwegel. Het origineel was gemaakt door de Limburgse kunstenaar Philippe van Gulpen. Het grootste deel van diens werk hangt in het museum in het Kruisherenklooster in Ter Apel, maar in het Kruisherenhotel in Maastricht hangt ook een collectie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De voorzitter van De Ketting, Erik Hoekstra, moet toegeven dat hij niet exact meer wist waar de kruisheren voor staan. De uitleg bij de kloosters – en ook bij andere knooppunten – waren een welkome opfriscursus of verdieping. Dat maakt de route dan ook speciaal. “Ik ken het klooster goed, ook vanbinnen, maar de geschiedenis kende ik niet echt.”

Themaroutes

Themaroutes zijn sinds corona ook erg in trek, vertelt de 76-jarige Oostwegel die zelf “al zeventig jaar fietst”. Hij noemt zichzelf “fietspromotor” en heeft als missie om “de mensen uit vliegtuigen te trekken”. Oostwegel heeft al verschillende andere fietsroutes uitgezet.

image
Onderweg zorgde een schapenkudde voor een onverwachte stop. Foto: TFC de Ketting

Dit keer kwam het idee van een uit Ter Apel afkomstige fietsvriend van hem. Die had de wens om zijn geboorteplaats met zijn huidige woonplaats Maastricht te verbinden door een fietsroute. Oostwegel ging dus aan de slag. Door een fietsongeluk kon zijn vriend de route niet rijden. Maar diens neef, Leon Eikens van de Ter Apelse wielerclub, kon dat wel en trommelde zijn fietsmaten op.

De club gaat eens per twee jaar op fietsvakantie naar Mallorca of Portugal, vertelt Hoekstra. Als alternatief stelde Eikens de Kruisherenroute voor. “Er was meteen draagvlak voor.”

https://www.kn.nl/donaties/

Ook de website is al veel bezocht. Oostwegel is wat verbaasd over het enthousiasme voor deze Kruisherenroute. “Ik kan het me bij de moderne mens niet voorstellen, maar kennelijk spreken historie en kloosters aan.”

Schapen

De route zelf vond Hoekstra “verrassend mooi”. Die doorkruist “het gevarieerde Nederlandse landschap” en voert over bruggen, langs rivieren, door dorpen en steden en natuurschoon.

Onderweg was er echter wel een blokkade: een herder en zijn veertig schapen stonden in de weg. “Hoe mooi is dat!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.