<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Aanvallen op de godsdienstvrijheid

Susanne Kurstjens 2 mei 2019
image
Foto: Ramiz Dedakovic - Unsplash

Wie vorige week woensdag nos.nl bekeek, krabde zich als gelovige waarschijnlijk eens flink achter de oren.

Allereerst was daar het bericht over een wetsvoorstel van VVD en GroenLinks over het religieuze huwelijk. De kern: wie een religieus huwelijk aangaat voordat hij of zij voor de wet is getrouwd, moet een boete krijgen.

Islamitische huwelijken

Tja. Dat was al bij wet verboden (artikel 1:68), en bovendien: gebeurt dit onder katholieken? In het kerkelijk wetboek staat dat de Kerk zich aan de in een land geldende burgerlijke wetgeving moet houden. Trouwen voor de Kerk kan in ons land alleen als er eerst een burgerlijk huwelijk is gesloten.

Al snel wordt duidelijk waarover het gaat: “Het is de initiatiefnemers vooral te doen om misstanden bij islamitische huwelijken aan te pakken.” Met aangescherpte regels hoopt men “te voorkomen dat vrouwen rechteloos achterblijven wanneer het bijvoorbeeld tot een scheiding komt. Ook zouden zo gedwongen huwelijken kunnen worden voorkomen”. Niemand, gelovig of ongelovig, zal tegen het bestrijden van huwelijkse gevangenschap zijn.

Religieuze huwelijken ontbinden

Maar in hetzelfde stuk staat nog meer. De Tweede Kamer zal in dit kader ook een tweede voorstel bespreken “waarmee het makkelijker moet worden om religieuze huwelijken te ontbinden en daarmee huwelijkse gevangenschap tegen te gaan”.

Wacht even: wordt hier nu echt tussen neus en lippen door gezegd dat de overheid straks bepaalt of een religieus huwelijk ontbonden kan worden? Wat is er gebeurd met de vrijheid van godsdienst? Bovendien: zou het helpen?

Omdat de overheid zegt dat je kerkelijk huwelijk ontbonden is, ga je als gelovige katholiek niet ineens voorbij aan het feit dat het huwelijk niet door mensen ontbonden kán worden. Dat zal voor moslimmannen die een vrouw in huwelijkse gevangenschap houden  – want ook dit voorstel is vooral op islamitische huwelijken gericht – niet anders zijn.

Afschaffing bijzonder onderwijs

En daar bleef het niet bij. Later die dag meldde nos.nl dat een meerderheid (60%), van het EenVandaag Opiniepanel voor afschaffing van het bijzonder onderwijs is. Directe aanleiding voor de poll was een opiniestuk van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff in De Telegraaf.

Daarin stelt hij de vrijheid van onderwijs (artikel 23) ter discussie. Ook hier draait het weer om de islam. Dijkhoff schrijft dat er ingegrepen moet worden als er met een beroep op de vrijheid van onderwijs salafistische scholen worden geopend. “We moeten de angst laten varen om bij artikel 23 in de buurt te komen.”

Godsdienstvrijheid

Hoe terecht de strijd tegen huwelijkse gevangenschap en de verspreiding van salafistisch gedachtengoed ook mag zijn, er wordt met dit soort wetsvoorstellen voortdurend gezaagd aan de vrijheid van gelovigen. We schieten met een olifant op de mug van de uitwassen van één enkele religie. Christenen worden intussen in de slipstream meegezogen. Dan kun je schouderophalend denken: ‘ach, dat gaat toch niet over ons’, maar dat gaat het wel degelijk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.