<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

De onverdraagzaamheid van een pseudoreligie

Anton de Wit 12 november 2021

De woke-beweging krijgt trekken van een pseudoreligie. Dat zei aartsbisschop José Gomez van Los Angeles, tevens voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, vorige week in een videobijdrage aan een conferentie in Madrid.

Seculier verlossingsperspectief

In zijn aartsbisdom zag hij hoe protesten tegen racisme – die hij in zichzelf legitiem, zelfs “absoluut essentieel” noemde – ontaardden in vandalisme tegen kerkelijke eigendommen. En breder signaleert hij in de VS en in Europa een neiging tot onverdraagzaamheid van identiteitsbewegingen, die een soort seculier ‘verlossingsperspectief’ bieden waarbij ze het gehele menszijn reduceren tot enkele fysieke eigenschappen, zoals ras, seksualiteit of geslacht.

“Als bankiers, of all people, zich al gaan gedragen als morele grensrechter, is het toch droevig gesteld met onze moraal”

“Al hebben ze nog zulke goede bedoelingen, ze kunnen geen authentieke menselijke ontwikkeling bevorderen”, aldus Gomez. Wat begint met een strijd om erkenning en emancipatie, resulteert volgens hem al snel in “sociale verdeeldheid, discriminatie, intolerantie en onrechtvaardigheid”.

‘Transfoob’

De recente lotgevallen van de Britse feministische filosofe Kathleen Stock bevestigen het trieste gelijk van de Amerikaanse aartsbisschop. Stock zag zich gedwongen ontslag te nemen van de universiteit van Sussex, nadat ze zich kritisch had uitgelaten over ‘zelfidentificatie’; het idee dat iedereen op basis van louter gevoel zelf zijn of haar ‘gender’ kan kiezen. Volgens Stock zijn de vrouwenemancipatie en de basale veiligheid van vrouwen daar helemaal niet mee gediend.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een volkomen terechte zorg natuurlijk, maar ze mocht het niet vinden: ze werd ‘transfoob’ genoemd, studenten eisten op hoge poten haar ontslag, ze werd bedreigd en getreiterd, en geen enkele collega durfde het publiekelijk voor haar op te nemen. Want deze pseudoreligie duldt geen enkele wanklank en kent nul mededogen met wie niet kaarsrecht in de leer is; een inquisitie van bloeddorstige twitteraars waakt over de ideologische zuiverheid van de goegemeente.

Bankrekening opgeheven

In eigen land overkwam de feministische stichting Voorzij iets vergelijkbaars. Ook deze stichting is kritisch op het idee dat je je eigen geslacht kunt kiezen. Vorige week werd de bankrekening van Voorzij zonder waarschuwing opgeheven. Want, aldus de bank Bunq, “we tolereren geen discriminatie van trans vrouwen”.

“Dat geslacht een subjectief en ‘fluïde’ iets is, lijkt me moeilijk te verdedigen - maar goed, je mag het vinden en inbrengen in het publieke debat”

Als bankiers, of all people, zich al gaan gedragen als morele grensrechter, is het toch droevig gesteld met onze moraal.

Boven debat verheven

Dat geslacht geen objectief biologisch gegeven is, maar een subjectief en ‘fluïde’ iets lijkt me een wetenschappelijk moeilijk te verdedigen stelling, maar goed, je mag het vinden en inbrengen in het publieke debat.

Maar het probleem is dat de mensen die deze ideologie aanhangen, die helemaal niet willen inbrengen in enig debat, ze willen die verheffen boven ieder debat. Als een academicus, opiniemaker of organisatie die opkomt voor vrouwenrechten er toch een vraagteken bij durft te plaatsen, wordt dat als ‘fobie’ en ‘haat’ afgedaan, en met angst en haat kun je immers toch niet redetwisten.

Agressie

Niet zozeer de mallotigheid van deze toevallige mening is zorgwekkend, maar de arrogantie en agressie waarmee deze mening tot onbetwistbaar feit wordt verheven.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 45. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.