<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop Chaput haalt scherp uit naar Clintoncampagne

KN Redactie 14 oktober 2016
image

Aartsbisschop Charles Chaput heeft in een onthullende column ongewoon hard uitgehaald naar de democratische presidentskandidate Hillary Clinton.

Binnenkerkelijke revolte

Aanleiding is de onthulling eerder deze week van een emailwisseling tussen Clintons campagneleider John Podesta (67) en de voorzitster van een door hem opgerichte liberale denktank. Daaruit blijkt dat verschillende pogingen zijn ondernomen om een binnenkerkelijke revolte tegen de bisschoppen te ontketenen. Die blijven zich verzetten tegen het zogeheten HHS-mandaat dat iedere werkgever, ook kerkelijke, verplicht mee te betalen aan anticonceptie en andere medische zaken die de Kerk afwijst.

‘Middeleeuwse dictatuur’

“Er moet een katholieke lente komen waarin katholieken zelf het einde eisen van een middeleeuwse dictatuur en het begin van een klein beetje democratie en respect voor gendergelijkheid in de katholieke Kerk”, schrijft Sandy Newman aan Podesta. Deze, zelf katholiek, antwoordde verschillende groepen in het leven te hebben geroepen “om zo’n moment te creëren”.

Manipulatief

Een daarvan was Catholics United waarvan twee leden Chaput bezochten tijdens de verkiezingen van 2008. “Zij uitten grote zorg over de manipulatieve vaardigheid van katholieke voorstanders van de republikeinse partij”, schrijft de aartsbisschop van Philadelphia. Zij hoopten dat mijn broederbisschoppen en ik zouden verhinderen dat de Kerk zou worden geïdentificeerd met one-issue en anti-abortuspolitiek, aldus Chaput.

‘Dom genoeg’

Het waren duidelijk “voorlichters van de Obamacampagne (…) creaturen van een politieke machine, geen mannen van de Kerk”. Kennelijk beschouwden zij bisschoppen als “dom genoeg om te worden gebruikt als instrumenten, of minstens om weerhouden te worden de andere kant te helpen.”

Halsstarrig vijandig

“Dankzij hun werk, en van vergelijkbare activisten, hebben katholieken geholpen een regering te kiezen die sinds generaties de meest halsstarrig vijandige is tegenover gelovigen, religieuze instellingen, -belangen en -vrijheid.”

‘Achterlijk’

“Maar het kan altijd erger”, schrijft Chaput met het oog op de uitgelekte emailwisseling, waarin het katholieke geloof “achterlijk” wordt genoemd.
Hij citeert een andere email waarin over katholieke bekeerlingen wordt gezegd: “Zij moeten worden aangetrokken door het systeemdenken en de ernstig achterlijke genderrelaties en moeten totaal onwetend zijn over christelijke democratie (…) zij kunnen ‘thomistisch’ denken rondslingeren en ‘subsidiariteit’ en hoogontwikkeld klinken omdat niemand weet (…) waar zij het over hebben.”

Opzettelijk vijandig

Chaput citeert een “nationaal gerespecteerde niet-katholieke advocaat met ervaring in kerk-en-staat zaken”, wiens email hij ontving naar aanleiding van de uitgelekte Clintonmails.

“De laatste acht jaar bewijzen krachtig dat de huidige regering (…) zeer vijandig is tegenover religieuze organisaties. (Met de uitgelekte emails –red) is er duidelijk bewijs dat deze benadering opzettelijk is en zal versterken als deze mensen een blijvende, zo niet meer zeggenschap in de regering zullen hebben.”

Seculiere visie

“Deze fanaten proberen weloverwogen niet om het katholicisme in overeenstemming te brengen met de leer van Jezus, maar te vormen tot de ‘religie’ die zij willen.
In de kern proberen zij godsdienst hun seculiere visie op goed en kwaad op te leggen en conform hun wensen. Dit is precies waarom de Founding Fathers Engeland verlieten en eisten dat de regering geen enkele zeggenschap had in godsdienst. Kijk waar wij nu zijn beland.”

‘Katholieke lente’

Zowel Podesta als Newman spreken in hun mails over een “katholieke lente”. Chaput citeert de reactie daarop: “Wij zien nu politieke spelers die proberen een coup te organiseren om de katholieke waarden te vernietigen en zij analogiseren hun overname zelfs met een coup in het Midden-Oosten, wat hun fanatisme en haat jegens de Kerk onderstreept. Ik hoopte dat ik deze dag nooit zou meemaken, een dag zoals zoveel donkere dagen in Oost-Europa die leidden tot de dood van mijn (protestantse) overgrootvader door de communisten die ook religie haatten en probeerden te vernietigen.”

Achterlijke katholieken

“Het zou geweldig zijn als de Clinton-campagne de inhoud van deze lelijke Wikileaks-emails zou herroepen”, schrijft Chaput. “Wij achterlijke katholieken, die werkelijk geloven wat de Schrift en de Kerk leren, zouden zo dankbaar zijn.”

Lood om oud ijzer

Om zich niet voor het karretje van de republikeinse kandidaat te laten spannen citeert Chaput opnieuw “een vriend”, die “de keuze waarvoor kiezers in november staan als volgt omschrijft: een vulgaire, lompe vrouwonvriendelijke pummel met een ernstige impulsiviteitsstoornis of een intrigerende, mechanische leugenaarster met een levenslange machtshonger en een entourage vol met antikatholieke fanaten”.

Staatsgodsdienst

Verwijzend naar het eufemistische ‘pro-choice’ abortusstandpunt van Clinton concludeert Chaput: “In een land waar ‘choice’ nu de onofficiële staatsgodsdienst is, is het menu opmerkelijk mager.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.