<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

De voet van verdeeldheid verpletteren

KN Redactie 3 maart 2017
image
"Als we erop mogen vertrouwen dat het de Heer is die zijn Kerk leidt en de kop van de slang al verpletterd is, dan geven de zienertjes Jacinta en Francisco het voorbeeld van wat ons te doen staat" (Foto: Wikipedia.org CCBY José Luiz Bernardes Ribeiro)

De Amerikaanse katholieke commentator Jeff Mirus erkende vorige maand dat zijn grote kracht, een helder oordeel in religieuze zaken, tegelijk een valkuil is. Hij neigde er daardoor in het verleden al te snel toe bij mensen “het kaf van het koren te scheiden”.

Bij paus Franciscus neemt hij het omgekeerde waar: die ziet in reacties op persoonlijk lijden van mensen al snel rigiditeit en gebrek aan barmhartigheid om de hoek komen.

Verwarring

De tegenstelling van trouw aan de leer en trouw aan de liefde zien we terug in de controverse rond de interpretatie van Amoris Laetitia. Daarbij bestaat enerzijds het gevaar van rigiditeit en anderzijds van uitholling van de goddelijke (en kerkelijke) wet.

Waar de een uit zorg om ’s mensen zielenheil nadruk legt op Jezus’ straffe woorden wijst de ander op Gods begripvolle barmhartigheid. Dat schept niet alleen verwarring en onzekerheid, maar ook verdeeldheid, constateren steeds meer katholieke media.

Satan

Wat nu te doen?

Satan wordt ook wel de aartsleugenaar of de verdeler genoemd. Daar waar verdeeldheid ontstaat, heeft hij op een of andere manier de voet tussen de deur gekregen. De enige remedie, zegt ook genoemde Jeff Mirus, is vurig gebed en de wil om meer naar God, die de Waarheid zelf is, toe te groeien. Waar beide partijen dat doen, wordt de voet van verdeeldheid verpletterd. Het is een beproeving, een ultieme test om elkaar vast te houden, niet te wantrouwen en te verketteren.

Fatima

In februari vierde de Kerk de twee jong overleden zienertjes, Jacinta (1910-1920) en Francisco (1908-1919). In de verzamelde herinneringen van de derde ziener, zuster Lucia (1907-2005), beschrijft deze met wat voor liefde en overgave deze kinderen vanaf de verschijning, ze zijn dan zeven en negen jaar oud, bidden voor eerherstel en voor de bekering van de zondaars.

Iedere tegenslag, alles wat vervelend was, offerden ze op uit liefde voor Jezus en “de mooie Dame”. Ze gaven hun brood weg en grepen iedere gelegenheid aan om te bidden en te offeren. Niet omdat volwassenen ze daartoe hadden aangespoord, maar Maria zelf. Het kwam spontaan in hen op en werd een verlangen, blijkt uit de beschrijvingen van Lucia.

Voorbeeld

Het is dit jaar precies honderd jaar na de verschijningen van Fatima. De voorspelde Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden en de “dwalingen van Rusland” hebben zich over de wereld verspreid. En tegenover Lucia heeft Maria later gezegd dat de eindstrijd zich rond het gezin zal afspelen.

Als we erop mogen vertrouwen dat het de Heer is die zijn Kerk leidt en de kop van de slang al verpletterd is, dan geven Jacinta en Francisco het voorbeeld van wat ons te doen staat.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.