<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Een schrikbeeld

KN Redactie 24 februari 2017
image
'Elders in de wereld staat men er versteld van dat bij ons een demente vrouw in de houdgreep moest worden genomen om de arts haar dodelijk gif te laten toedienen' (Foto: AP)

“Voor onze Heer God bestaat er geen onwaardig leven.” Deze krasse uitspraak is van Michael Memelauer (1874 – 1961), van 1927 tot aan zijn dood bisschop van het Oostenrijkse St.-Pölten.

Kras, omdat hij deze uitspraak deed tijdens de oudejaarspreek van 1941, terwijl het euthanasieprogramma van de nazi’s ook in Oostenrijk in volle gang was.

Dezelfde argumenten

Alle vormen van lebensunwertes Leben werden vanuit tehuizen afgevoerd om te worden vermoord. Wie protesteerde, liep het risico hetzelfde lot te ondergaan. In hetzelfde jaar was de nazipropagandafilm Ich klage an verschenen, die de publieke opinie moest masseren tot een umdenken ten aanzien van het doden van mensen wier leven volgens de nazi-opvattingen geen enkele zin had.

Met “precies dezelfde argumenten als nu”, sprak een verschrikte toeschouwer toen het Amsterdams filmmuseum de propagandafilm in 1994 vertoonde. Euthanasie was kort daarvoor door onze volksvertegenwoordigers ‘geregeld’.

Demente bejaarden

We zijn twee decennia verder en we hebben NIPT ingevoerd om ongeboren baby’s met het syndroom van Down te onderscheppen en te vernietigen. Elders in de wereld staat men er versteld van dat bij ons een demente vrouw door familie in de houdgreep moest worden genomen om de arts haar dodelijk gif te laten toedienen. Ze had tenslotte, toen ze nog goed was, gezegd nooit naar een verpleeghuis te willen.

Bij ons deed het niet eens stof opwaaien. Nou ja, behalve bij een groep van zo’n tweehonderd artsen, die vorige week middels een advertentie hebben laten weten geen demente bejaarden dood te gaan spuiten. Ze willen daarmee “een dam opwerpen tegen euthanasie bij patiënten die hun wilsverklaring niet meer kunnen bevestigen”.

Opmerkelijke actie

Een opmerkelijke actie van artsen die niet eens allemaal principieel tegen euthanasie zijn en ze ook nog eens ieder honderd euro kostte om de advertentie in landelijke dagbladen te kunnen plaatsen.

Een hulpeloze demente mens die zich in al zijn broosheid probeert te verzetten tegen de doodsspuit. Het is een schrikbeeld waar – sommige – artsen voor passen. Het was geen thema voor het NOS Journaal en dat is het al helemaal niet voor de verkiezingen.

Geen onwaardig leven

Dementie is niet niks, net zomin als andere slopende en slepende aandoeningen. Het kan met ernstige angsten gepaard gaan en een verschrikking zijn voor de naastbestaanden. Het vraagt om aandachtige, troostende, moederlijke zorg die wordt gevoed en bevestigd door de wetenschap dat er voor “onze Heer God geen onwaardig leven bestaat”.

Het is het christelijk mysterie van liefde tot God die liefde wekt voor de lijdende 
medemens en doet groeien in menselijkheid. 
Dit christelijk besef vormt de basis van de gehele gezondheidszorg. We noemen het naastenliefde en zien haar met God uit de samenleving verdwijnen. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.