<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

In een spagaat

KN Redactie 24 november 2016
image
Vier kardinalen hebben in een brief aan de paus om verheldering van Amoris Laetitia gevraagd (Foto: AP)

Hoe corrigeren we de paus? Nee, ze zeggen het anders, maar “diepe pastorale bezorgdheid” is wel de gedachte waarmee vier kardinalen hun brief aan paus Franciscus en de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer aan de openbaarheid hebben prijsgegeven.

Zij doen dit omdat die niet is beantwoord. Ze vragen om verheldering van Amoris Laetitia (AL), de apostolische exhortatie waarvan delen voor “ernstige gedesoriënteerdheid en grote verwarring” zorgen. Ze sporen mogelijk niet met de vaste leer van de Kerk over huwelijk en gezin.

Verdeeldheid

Daarom leggen de kardinalen vijf ja/nee-vragen voor, wat een “eeuwenoude” remedie is om leerstellige verwarring op te heffen. De Bergoglio-gezinde website Vatican Insider, die wel een semi-officieel kerkelijk kanaal wordt genoemd, spreekt echter van een “uitdagen van de paus”.

Een scenario van verdeeldheid, waarvoor al gevreesd werd voordat AL uitkwam, tekent zich af. De vier prelaten zijn niet de eersten de besten. Het gaat om de kardinalen Caffarra, Burke, Meisner en Brandmüller.

Moderne managers

Hun brief staat gedateerd op 19 september, tien dagen nadat een brief van de paus aan Argentijnse bisschoppen uitlekte. Daarin maakte Franciscus kenbaar dat de interpretatie van AL als een openstelling van de sacramenten voor hertrouwd gescheidenen de enige juiste was. Die suggestie werd al aangereikt in de inmiddels beruchte voetnoot 351.

Nu zal de bestuurlijke route van dubbelzinnigheid via suggestie naar uitgelekte bevestiging zeker mogen rekenen op schouderklopjes van moderne managers, maar is het ook de manier om tot een geldige herinterpretatie van de geloofsleer te komen? En dan op een punt waarop de Heer zelf zo uitgesproken was, toen Hij de scheidingsoptie van Mozes terugdraaide (Mt. 19).

Kardinaal Sarah

Verdeeldheid blijkt ook uit de moeilijkheden voor kardinaal Sarah. Zijn leven getuigt van een ongewoon rechte rug. Zo bood hij als aartsbisschop het hoofd aan het marxistische regime van zijn vaderland Guinee. Als prefect van de Congregatie voor de Eredienst vatte hij in afstemming met paus Franciscus de ‘hervorming van de hervorming’ aan die paus Benedictus XVI had ingezet.

Maar nu valt de paus hem in een interview af door te zeggen dat die benadering “een vergissing” was. Hoewel paus Benedictus met Summorum pontificum (2007) de traditionele Latijnse liturgie zonneklaar evenwaardig wilde maken aan die van Vaticanum II, stelt paus Franciscus dit nu voor als een “grootmoedigheid” en “tegemoetkomen” aan mensen die “nostalgisch” zijn. Jongeren die er warm voor lopen en niet nostalgisch kúnnen zijn, noemt de paus “rigide”.

Spagaat

Zo dreigen in de aanloop naar Christus Koning steeds meer gelovigen in een spagaat terecht te komen, die er niet had mogen zijn: die tussen gehoorzaamheid aan de paus en trouw aan het geloof. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.