<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Antoon Hurkmans blikt terug op 25 jaar bisschopsambt: ‘Reorganiseren kan nodig zijn, maar je verliest er alleen mee’

Francesco Paloni 24 augustus 2023
image
Mgr. Hurkmans is 25 jaar bisschop: "Ik leef nu op een andere manier. Dieper." Foto: KN - Francesco Paloni

Emeritus-bisschop Antoon Hurkmans (79) blikt in een uitgebreid interview met Katholiek Nieuwsblad terug op een kwart eeuw werk in het bisdom Den Bosch. Een periode die gekenmerkt werd door het sluiten en samenvoegen van parochies.

“Ik kon proberen het allemaal vooruit te schuiven. Maar dat kon ik niet maken tegenover het bisdom.” Hurkmans kijkt “met heel veel dankbaarheid en voldoening” terug op zijn werk, “zonder enige rancune tegenover personen of ten aanzien van situaties die er geweest zijn”.

Reorganiseren

De bisschop doelt daarbij op een van de belangrijkste ontwikkelingen waar hij in het bisdom Den Bosch een beslissende fase in meemaakte: het sluiten en samenvoegen van parochies.

“Het meest tragische van reorganiseren is dat het nodig is, maar dat je er niets mee wint. Je verliest er alleen mee. Het kan nodig zijn, maar het moet zo veel mogelijk beperkt blijven.”

Bestel nu!

Lees het complete interview met Mgr. Hurkmans in het KN van deze week. Te bestellen via onze webwinkel.

Actualiteiten zien vanuit een katholiek perspectief? Maak gratis kennis met KN en ontvang drie edities per post.

Afscheid nemen

Hurkmans beschrijft ook het proces van het afscheid nemen van zijn bisdom. “In het begin zeg je dat je loslaat, maar je doet het niet. Als je daar niet resoluut aan werkt, blijf je hangen in je oude functie. Het is een innerlijke strijd.”

Hurkmans stond tussen 1998 en 2016 aan het roer van het bisdom Den Bosch. Omwille van gezondheidsredenen moest hij voor zijn 75ste – de leeftijd waarop een bisschop zijn ontslag aan de paus aanbiedt – zijn functie neerleggen. De bisschop bleek slaapapneu te hebben.

Een goed besluit

“Het is achteraf een heel goed besluit geweest. Ik voelde dat ik het niet meer trok, ik kon mijn werk niet meer doen. Ik was toen ruim boven de 65 en was redelijk lang bisschop geweest.”

Zaterdag viert Hurkmans zijn 25-jarig bisschopsjubileum. Hij doet dat met een pontificale eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal die wordt voorgegaan door zijn opvolger, bisschop Gerard de Korte. Antoon Hurkmans werd in juni 1998 door paus Johannes Paulus II benoemd tot bisschop van Den Bosch. Op 29 augustus van dat jaar volgde zijn bisschopswijding.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.