<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Pastoor verkoopt kerk via advertentie: ‘Zeer pijnlijk’

KNA 15 maart 2024
image
Illustratie: KN

Teruglopende bezoekcijfers en financiën spelen ook Duitse kerken parten: een kerk in het bisdom Fulda wordt nu in een kleine online advertentie te koop aangeboden voor 395.000 euro. Er zijn veel geïnteresseerden.

Een priester uit het bisdom Fulda ziet zijn besluit om een kerk te koop aan te bieden in een rubrieksadvertentie als een “brutale” maar noodzakelijke stap. Ontwijding zou “heel, heel pijnlijk” zijn, zei priester Andreas Schweimer, deken van Eschwege-Bad Hersfeld, in een interview met de Keulse website domradio.de.

Terugloop van kerkgangers

Hij heeft een advertentie geplaatst om de hele kerk in Rotenburg-Lispenhausen in Noord-Hessen, inclusief bijgebouwen, te verkopen voor een kleine vier ton.

“Kerk met pastorie en klooster in Lispenhausen 395.000 – VB”, luidt de online advertentie. Er gaan nog maar een paar mensen naar de kerk ‘Zur schmerzhaften Mutter Gottes’ (Aan de bedroefde Moeder Gods), die in 1963 werd gebouwd, zo zei de priester. Slechts ongeveer tien procent van de bevolking in het diasporagebied is nog katholiek, waarvan slechts zes procent regelmatig een viering bijwoont. “Voor mij symboliseert de verkoop van deze kerk het verval van het geloof”, zei Schweimer.

Duur onderhoud

Er zijn echter ook financiële redenen voor de verkoop. “Hoewel de kerk vrij klein is, ligt ze op een groter landgoed en maakt ze deel uit van een ensemble dat bestaat uit een kerk, een klein klooster en een woongebouw”, zei de priester. De zusters hebben bijna 39 jaar in het kleine klooster gewoond. “Het is gewoon erg duur om zo’n groot landgoed financieel te onderhouden.”

“Voor mij symboliseert de verkoop van deze kerk het verval van het geloof”

Schweimer verdedigt het aanbod via een online advertentieportaal: “Via rubrieksadvertenties kun je mensen uit de regio beter bereiken. Het heeft als voordeel dat veel mensen het opmerken en je bespaart de niet onaanzienlijke makelaarskosten.”

Interesse

Tot nu toe zijn er 18 geïnteresseerden. “Het wordt al concreter met drie tot vijf geïnteresseerden.” De priester zegt te hopen dat het gebouw gebruikt zal gaan worden door een andere christelijke denominatie, zoals oosters-orthodoxe, protestantse of anglicaanse christenen. Er waren zelfs verschillende reacties van oosters-orthodoxe congregaties, “die ons, interessant genoeg, vertelden dat de kerk te klein was”.

Er waren echter ook aanvragen voor een fysiotherapiepraktijk, kinderopvang, een studio, een tentoonstellingsruimte of het gebruik van het ensemble als woonruimte voor meerdere generaties.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.