Hoe verstaat uw partij de katholieke sociale leer? Die vraag legt KN in aanloop naar de verkiezingen voor aan politici van zeven partijen. |
Mona Keijzer, eerder actief bij het CDA, is nu nummer twee op de lijst van de BoerBurgerBeweging (BBB). Volgens de betrekkelijk nieuwe partij krijgen de principes van de katholieke sociale leer vooral ruimte wanneer de overheid een stapje terug doet. “De overheid moet bescheiden zijn.”
Keijzer vindt dat er meer aandacht mag zijn voor de kwetsbaarheid van ouder wordende mensen. “De BBB zoekt oplossingen voor mensen die niet ziek genoeg zijn voor een verpleeghuis, maar ook niet zelfstandig kunnen wonen”, zegt de politica. Haar partij pleit voor zorgoplossingen vergelijkbaar met het vroegere bejaardenhuis in de buurt. Ze benadrukt daarbij de noodzaak om de regeldruk in de zorg aan te pakken en wijst op de problemen die ontstaan doordat de helft van de verpleegkundigen binnen twee jaar de zorg verlaat.
“Mensen zijn prima in staat om hun leven volgens hun eigen normen en waarden in te vullen”Tweet dit!
- Mona Keijzer, BBB
Daarnaast pleit de BBB voor het verhogen van het minimumloon, hoewel Keijzer zegt dat dit niet de ultieme oplossing is. Ze wijst op de groeiende afhankelijkheid door toeslagen van de overheid, en noemt voorbeelden zoals plannen voor gratis menstruatiemateriaal. Burgers zouden voldoende geld moeten kunnen verdienen om dat zelf te betalen zonder naar de voedselbank te moeten, vindt ze.
Subsidiariteit betekent in de ogen van Keijzer dat de overheid alleen ingrijpt wanneer dat noodzakelijk is. Ze ziet echter steeds meer bemoeienis met het leven van mensen, zoals prenataal huisbezoek en wetten voor vertrouwenspersonen op de werkplek. Keijzer begrijpt niet waarom de overheid zich daarin mengt en zou willen dat individuen en gezinnen meer eigen verantwoordelijkheid hebben.
“Kijk naar recente politieke ontwikkelingen waarbij wetgeving voor thuiswerken werd voorgesteld. Dit is het gevolg is van een gebrek aan vertrouwen in werkgevers”, zegt ze. “Mensen zijn prima in staat om hun leven volgens hun eigen normen en waarden in te vullen. Het politieke beleid moet dat respecteren.”
Voor de nummer twee van de lijst gaat subsidiariteit ook over de manier waarop zij als Tweede Kamerlid verantwoordelijkheid neemt voor haar taak. “Op het moment dat jij als Tweede Kamerlid een besluit neemt, moet je ook kijken of de wet of de maatregel geen grondrechten met voeten treedt. Als Tweede Kamerlid ben je medewetgever en al van tevoren tot grondwettelijke toetsing verplicht.”
Leven volgens je eigen normen en waarden komt opnieuw terug wanneer Keijzer zich over de menselijke waardigheid bezint. Ze brengt dit principe in verband met kwesties rond privacy en medisch-ethische vraagstukken. “De overheid moet bescheiden en terughoudend zijn bij het reguleren van medisch-ethische kwesties, zoals actieve levensbeëindiging en euthanasie. Bij de BBB willen we pleiten voor een respectvolle benadering van deze zaken en het koesteren van de verantwoordelijkheid van artsen in deze delicate kwesties.”
Regionale belangen en lokale voorzieningen zijn een belangrijk onderdeel van het verkiezingsprogramma van de partij. “Niet alles draait om grote steden. Dorpen en kleine steden buiten de Randstad verdienen ook aandacht”, legt Keijzer uit. “Daarom staan we als partij een sterke betrokkenheid voor bij het welzijn van alle burgers, ongeacht waar ze wonen. De BBB streeft naar lokale voorzieningen van hoge kwaliteit, zonder de kosten onbetaalbaar te maken door steeds nieuwe regels en voorschriften toe te voegen.”
“De overheid moet terughoudend zijn en niet te snel in de persoonlijke levenssfeer van burgers ingrijpen”Tweet dit!
- Mona Keijzer, BBB
Keijzer meent dat de regeldrang van de overheid samenhangt met het maakbaarheidsgeloof. “Dit is niet realistisch”, zegt ze. “De overheid kan niet alles oplossen. Het gaat om persoonlijke keuzes en vrijheden, inclusief het recht op eigendom, vrijheid van meningsuiting en vereniging, en vrijheid van demonstratie. De overheid moet terughoudend zijn en niet te snel in de persoonlijke levenssfeer van burgers ingrijpen, zoals we dat hebben gezien tijdens de coronapandemie.”
Het credo van Mona Keijzer: “Het draait niet om mij”“Ik geloof in het goede van de mens, waarbij een beetje sociale controle helpt. Het geloof is voor mij een inspiratiebron van waaruit ik opereer. Het draait niet om mij, maar om het grote geheel. Rooms-katholiek zijn betekent voor mij ook het belang van rituelen. Zo heb ik gemerkt, toen mijn vader op zijn sterfbed het sacrament der zieken kreeg, dat dat een rust bracht over ons in die kamer. Het was ongelofelijk, zo bijzonder. Mijn jongens zaten erbij en zeiden later ook: ‘Wat gebeurde hier?’ Het was net alsof God naar beneden kwam om ons met elkaar vast te houden. Ik ben dankbaar dat ik het geloof meegekregen heb. Het is een bron van troost.” |
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.