<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Met de rozenkrans de koers in: wielrenner Julien Vermote over zijn geloof

Peter Siebe 18 juli 2019
image
Julien Vermote kort voor de start van de Amstel Gold Race 2019 Foto: BELGA Photo - Yorick Jansens, Hollandse Hoogte

Wielrennen wordt vaak als een katholieke sport gezien. In het geval van Julien Vermote (29) klopt dat zeker: de Vlaamse profwielrenner koerst met de rozenkrans die hij van zijn grootmoeder kreeg om zijn nek. “Wie bijbelverhalen toepast in zijn leven, ontdekt de waarheid ervan.”

“Een kinderdroom is uitgekomen”, zegt Julien Vermote, terwijl hij ons gastvrij ontvangt in zijn huis in Kortrijk, dichtbij de Franse grens. Vorig jaar ontglipte hem net de overwinning in de rit Kuurne-Brussel-Kuurne. Maar toch was het een positieve ervaring: “Je start tussen het volk, je rijdt in een arena van 160 kilometer, en na afloop zeggen mensen tegen je: ‘Chapeau! We zaten op het puntje van onze stoel.’ Dat ik mensen zo kan ontspannen of inspireren, vind ik het mooiste.”

‘Drie weken fietsen vergt karakter’

Vermote komt uit een sportief West-Vlaams gezin. Met zijn broer en vader bedwong hij Alpe d’Huez al toen hij acht was. Wielrennen combineren met school en studie viel niet mee. “Het was altijd balanceren op de limiet”, lacht de coureur.

“Ik draag die rozenkrans als symbool van mijn christen-zijn, en omdat die me een gevoel van bescherming geeft”
- Wielrenner Julien Vermote (29)

Vermote reed eerder dit jaar onder meer de bekende Vlaamse klassiekers en het Belgisch kampioenschap. Voor de Tour de France, die momenteel bezig is, werd hij dit jaar niet geselecteerd. Hij reed ’s werelds grootste wielerwedstrijd al wel vier keer eerder. “Dat zijn hoogtepunten”, blikt hij terug. “Je krijgt een mooie trui aan, maar het is zwaar. Drie weken fietsen vergt karakter.”

‘Jezus gaf ook niet op’

Julien Vermote is katholiek. Een Bijbel heeft hij op de fiets niet bij zich, zijn paternoster wel. “De rozenkrans die ik kreeg van mijn grootmoeder heb ik altijd om m’n nek. Als symbool van mijn christen-zijn, maar ook omdat die me een gevoel van bescherming geeft.”

Op de vraag welke bijbelse persoon hem het meest inspireert, zegt hij: “Jezus Christus. Ook Hij heeft niet de gemakkelijkste weg gehad, vooral niet toen hij zijn kruis droeg. Aan Hem denk ik wel eens als ik moet doorbijten. Dan moet je geloven in jezelf, vertrouwen dat het wel goed komt als je niet opgeeft. Dat deed Jezus ook niet.”

Op zondag naar de kerk

Het gezin waarin Vermote opgroeide, ging ’s zondags naar de kerk. En dat doet hij nog steeds, vertelt hij. “Geloven is niet trendy, maar ik voel me er goed bij. Ik vind rust in de kerk en kom er op mijn gemak. Het brengt balans in de hectiek. Sport is mooi, maar naar de kerk gaan is net zo mooi. Geloven betekent niet dat je niks meer mag drinken ofzo. Je mag zin maken, je mag léven, he.”

“We krijgen allemaal ons kruis te dragen. Het geloof geeft mij kracht en bescherming”
- Wielrenner Julien Vermote

Vermote was achttien toen een neef van hem om het leven kwam bij een auto-ongeluk. “Toen besefte ik hoe kwetsbaar mensen zijn. We hebben het niet in de hand en krijgen allemaal ons kruis te dragen. Het geloof geeft mij kracht en bescherming.”

Geloof en sport gaan prima samen

Met een bevriende priester bezoekt hij wel eens een school om te laten zien dat geloof en sport prima samen kunnen gaan. “Allez, geloof heeft niet alleen met saaie dingen te maken! Soms komt dat over, soms niet. Wie de bijbelverhalen strak leest, kan ze achterhaald vinden. Maar wie ze toepast in het dagelijks leven, ontdekt de waarheid ervan. En een beetje traditie kan geen kwaad, toch?”

Peter Siebe is eindredacteur bij het Vlaams en het Nederlands Bijbelgenootschap. Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift van het Vlaams Bijbelgenootschap.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.