<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Nieuw leven

KN Redactie 8 juni 2017
image
Zuster Ida Porrino (Screenshot: AsiaNews.it)

De Heilige Geest kan de boel nogal eens opschudden, pleegt paus Franciscus te zeggen.

Opschudden is ook wat de Heilige Geest doet in het leven van de Italiaanse missiezuster Ida Porrino, behorend tot de Dochters van Sint-Paulus. Als jonge vrouw voelde ze zich aangesproken door de vindingrijkheid van de stichter, de in 2003 zaligverklaarde Don Giacomo Alberione (1881 – 1971).

Volmondig ‘ja’

Vooral de familiale structuur van de missiecongregatie bevalt haar, de zesde uit een gezin van acht kinderen, erg goed. Maar haar roeping komt in een diepe crisis: waarom doe ik dit terwijl er zoveel andere mogelijkheden zijn? Er is zelfs een serieuze huwelijkskandidaat om de hoek komen kijken.

“Ik werd kwaad op God, ik wist niet meer wat ik doen moest”, schrijft ze in haar roepingsverhaal. De vraag verdiepte zich: “Wat heb ik Hem te bieden? Schenk ik Hem mijn vermogen lief te hebben en mijn vrijheid?” Pas toen ze daar volmondig ‘ja’ op kon zeggen voelde het goed.

Uitgezonden

Ze werd uitgezonden. Niet naar Latijns-Amerika, zoals ze verwachtte, maar naar Taiwan. Daar aangekomen wilde ze het liefst met hetzelfde vliegtuig terug. Maar ze bleek er goed te passen. Juist het contact met niet-christenen bleek een geweldige verdieping te geven aan haar eigen geloof en haar vermogen anders-gelovenden met hun moeilijkheden te helpen.

Ze ontdekte dat de teksten van de psalmen en zelfs het beeld van de lijdende Christus aan het kruis mensen raakt die er onbekend mee zijn. Een vrouw zag het kruis en begreep dat het boeddhisme haar wel hielp, maar de pijn van haar slechte huwelijk niet wegnam. “Maar als deze God mijn lijden werkelijk zin geeft, dan is dit mijn godsdienst.” Ze liet zich dopen en haar leven kreeg een andere wending.

Wat de Heilige Geest doet

Een jonge boeddhiste vroeg zich gedeprimeerd af hoe vaak ze zou moeten reïncarneren om haar abortus uit te boeten. “Geef mij je schuld en ik zal hem voor je uitboeten”, had zuster Ida gezegd en de communiteit had er, tot merkbare opluchting van de jonge vrouw, voor gebeden.

Misschien, zegt de Italiaanse missiezuster, komen deze ervaringen van pas in ons eigen tot missiegebied geworden Europa.

Nu zij geen provinciaal overste meer is, heeft de congregatie besloten zuster Ida, rond zeventig jaar oud, naar Pakistan te sturen. Ze verheugt zich erop, om ook daar, om maar iets te noemen, mensen te helpen hun stukgelopen huwelijk nieuw leven in te blazen. Want dat is wat de Heilige Geest doet, via mensen. Als ze ja zeggen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.