fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verdieping

Nieuw pak

Anton de Wit 9 november 2018
image

Voilà. Met gepaste trots presenteren wij u onze geheel vernieuwde vormgeving voor Katholiek Nieuwsblad en onze website KN.nl. Méér dan een nieuw jasje, een nieuw maatpak mag het gerust heten.

De voorbije weken hebben we er hard en enthousiast aan gewerkt, we hopen dat het resultaat bij u in de smaak valt. En anders hopen we toch op uw welwillendheid, wanneer het nieuwe uiterlijk even wennen is, of even zoeken.

Meer dan een nieuwe wikkel

Sommige rubrieken hebben een andere plek gekregen, u vindt ook nieuwe rubrieken, nieuwe auteurs. Maar anderzijds ook voldoende vertrouwde rubrieken, namen, gezichten. We veranderen en blijven hetzelfde, volgens een – denk ik – typisch katholiek traditiebesef.

Maar zoals ik vorige week al schreef: een nieuwe vormgeving is méér dan een nieuwe wikkel om hetzelfde product. Een nieuw maatpak waarvan je met recht kunt zeggen ‘dat zit als gegoten’, is immers ook méér dan een goed gesneden omslagdoek; het weerspiegelt vooral ook iets van het innerlijk, het eigene, het karakter van de drager.

Het verandert dat karakter niet, brengt hooguit nieuwe accenten aan, brengt iets aan het licht dat er altijd al zat maar dat nog tot volle wasdom moest komen.

Wat verandert en wat niet

KN is onveranderd een medium dat nieuws, achtergronden, opinie, verdieping en inspiratie biedt vanuit een katholiek perspectief. De accenten die wij willen zetten, en die onze nieuwe huisstijl ook hoopt te weerspiegelen:

  • Meer diepgang. Tegen de trend van vluchtigheid en schreeuwerigheid in willen wij investeren in langere, meer bezonnen en bezonken artikelen. U vindt in KN ‘nieuwe stijl’ steeds meer achtergronden, analyses en essays, goede verhalen met een langere houdbaarheidsdatum, die verdieping en bezinning bieden bij de zo vluchtige actualiteit uit Kerk en samenleving.
  • Meer onderzoeksjournalistiek. In het verlengde hiervan proberen we – waar mogelijk of nodig samen met anderen – grondige onderzoeken te verrichten naar maatschappelijk en kerkelijk relevante onderwerpen.
  • Meer opinie. Of beter: een verbreding van de opinie, zodat de grote diversiteit van opvattingen die er bestaat binnen de katholieke gemeenschap meer recht wordt gedaan. De nieuwe rubriek ‘Opiniepanel’ (zie p. 6) is daarvan een duidelijk voorbeeld.
  • Meer internationale samenwerking. Wij vormen een wereldkerk en dat willen we laten zien. Niet alleen door ons internationaal netwerk van correspondenten, maar ook door nauwer samen te werken met gezaghebbende internationale media.
  • Meer tekenen van hoop. Als tegenwicht tegen al het gesomber over de teloorgang van kerkelijk leven, willen we meer ‘kleine’, hoopvolle menselijke verhalen vertellen, lokale initiatieven onder de aandacht brengen, die laten zien dat er wel degelijk volop leven in onze Kerk zit.

Wat, tot slot, níet veranderd is, is dat we voor dit alles uw steun nodig hebben. Uw ideeën, uw reacties, uw suggesties, uw bereidheid om anderen voor onze prachtige krant te interesseren, uw giften, en last maar zeker niet least: uw gebed. We leven ervan.