<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Wat is de waarde van bloed?

Martin Janssen 21 maart 2019
image
Een gebedswake bij de Anglicaanse kathedraal in Kaapstad, Zuid-Afrika, voor de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Foto: CNS - Mike Huchings, Reuters

Door de reacties op de aanslagen in Nieuw-Zeeland vragen sommige Jordaanse christenen zich af of een mensenleven daar kostbaarder is dan elders. Onze correspondent in Amman, Martin Janssen, legt uit hoe dat zit:

Terecht was de wereld verontwaardigd over de aanval op vrijdag 15 maart op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. De daaropvolgende zondag bleek echter dat veel christenen hier in Jordanië er dubbele gevoelens bij hadden. Hoe zit dat?

De Egyptische schrijver Hamed Abdul-Samad verwoordde een deel van hun onbehagen. Hij schreef dat “degenen die na iedere islamitische terreuraanslag roepen dat terreur geen godsdienst kent, na de aanslag in Nieuw-Zeeland hebben vastgesteld dat terrorisme wél een ras heeft. Namelijk de blanke man”.

Weinig aandacht voor christenvervolging

Elders werd opgemerkt dat volgens hulporganisatie Open Doors in 2018 4305 christenen werden vermoord en dat driehonderd miljoen christenen in islamitische landen blootstaan aan vervolging. Cijfers waar in het algemeen uitsluitend christelijke kranten aandacht aan besteden.

Nieuw-Zeeland wordt tot het Westen gerekend. Sommige Jordaanse christenen vragen zich daarom af of een mensenleven daar kostbaarder is dan elders. In Irak worden nog steeds duizenden jezidi- en christelijke meisjes vermist die door IS tot seksslavin werden gemaakt. Gevreesd wordt dat ze allen dood zijn.

Verbijsterd over de discussie

Nadia Murad, die in 2018 de Nobelprijs won, was één van hen maar wist na drie maanden te ontsnappen. Ze schreef onlangs dat ze met verbijstering de discussie in westerse landen volgde over het wel of niet terughalen van IS-leden “die een ideologie steunden die de eliminatie van een totale bevolking voorstond.

Op dit moment lijkt er meer aandacht te zijn voor IS-leden die hun misdaden willen vergeten dan voor de gemelde ontdekking van vijftig door IS onthoofde jezidi-meisjes”.

De waarde van Afrikaans bloed

En wat is de waarde van Afrikaans bloed? Vorige week nog werden in Mozambique dertien mensen gedood in een jihadistische aanslag; sinds oktober 2017 vermoordden jihadisten daar al meer dan tweehonderd mensen. Dat cijfer verbleekt nog bij het geweld in Nigeria.

Aanslagen van Boko Haram halen het nieuws, maar zelden wordt het geweld belicht van islamitische Fulani-herders tegen Nigeriaanse christenen. Volgens het Africa Center for Strategic Studies hebben de Fulani sinds 2001 zo’n zestigduizend mensen vermoord, van wie 88% christen was.

Etnisch geweld of genocide?

In het Westen spreekt men in dit verband liever over etnisch geweld dat veroorzaakt wordt door klimaatveranderingen. Advocaat Emmanuel Ogebe noemt de situatie in Nigerië echter “genocide”. De Fulani “proberen de christenen te verdrijven en hun land te stelen.

Ze proberen hun religie op te leggen aan christenen die in hun ogen ongelovigen en heidenen zijn”. Kerkelijke organisaties delen deze mening. In 2018 werden in Nigeria op deze wijze in zes maanden zesduizend christenen vermoord.

Na de aanslag in Nieuw-Zeeland tweette socioloog Ruud Koopmans “dat we vandaag allemaal moslims zijn”. In het Financieele Dagblad merkte hij recent echter op dat er weinig solidariteit was met de slachtoffers van islamitisch geweld. Exact de conclusie die Jordaanse christenen zondag na de Mis in Amman trokken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.