<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Sterven omwille van zijn Naam

KN Redactie 19 januari 2017
image
Iedere zes minuten wordt ergens ter wereld een christen vermoord (Beeld: Open Doors)

Iemand die zich presenteerde als bekeerling beklaagde zich bij KN over de teloorgang van katholieke gebruiken en rituelen. “Die moeten weer terugkeren. De katholieke Kerk moet weer ergens voor staan wil zij jongere generaties aanspreken.”

Op de uitnodiging zijn bekeringsverhaal te vertellen, over wat hem in die verwaterde Kerk toch had aangesproken en wat hij in die verloren zaken zag, wilde hij niet ingaan. Vooralsnog niet althans.

Elke zes minuten

In de tien minuten dat het gesprek duurde, zijn er ergens in de wereld twee christenen vermoord omwille van hun geloof. Vorig jaar in totaal negentigduizend. Dat betekent dat iedere zes minuten ergens een christen werd vermoord.

Daarmee zijn christenen “de nieuwe Joden geworden”, verklaarde de prominente orthodox-Joodse rabbijn Yitzchok Adlerstein onlangs. Het feit dat hij directeur van het Simon Wiesentalcentrum in Los Angeles is, geeft die uitspraak een forse lading.

Een op de elf christenen vervolgd

Vorige week publiceerde Open Doors de Ranglijst Christenvervolging 2017. Van de bijna tweeënhalf miljard christenen worden er minimaal 215 miljoen vervolgd, oftewel een op de elf. Daarmee zijn christenen met stip de grootste vervolgde groep op aarde.

We moeten maar aannemen dat het waar is. Want wij zien daar in onze eigen seculiere media niets of nauwelijks iets van terug. Zelfs christenen blijken zich in het Westen nauwelijks bewust van de penibele situatie waarin een fors deel van hun geloofsgenoten zich bevindt. Hoe kerkelijker betrokken, hoe meer bewust, bleek uit onderzoek.

Trouw aan het geloof

Er is een schokkend filmpje uit het begin van de Syrische burgeroorlog. Je ziet een bejaard christelijk familiehoofd omringd met doodsbange vrouwen en kinderen tussen triomfantelijk met wapens zwaaiende islamisten. Door zich ter plekke tot de islam te bekeren, hoopte hij zijn familie te redden van inmiddels bekende gruwelen.

Wie zal hem dat kwalijk nemen? Maar wat drijft christenen om in vergelijkbare omstandigheden hun geloof trouw te blijven? Om van Christus te getuigen terwijl de anderen die dat deden voor je ogen zijn afgemaakt? Of sociaal en economisch het onderspit te delven omwille van zijn Naam?

Het stelt ons voor de vraag of wij dat zouden kunnen. Waarom dat zou moeten. Wat het dan is dat mensen ertoe beweegt hun leven prijs te geven. Anders dan de Romeinse heidenen ten tijde van Nero, zijn wij er allesbehalve van onder de indruk.

Gelovend achter de voordeur

In Scorseses film Silence zien we een jezuïet zijn geloof afzweren om niet langer te hoeven aanzien dat christelijke Japanners gruwelijk worden doodgemarteld om zijnentwil. Als hij uiteindelijk sterft en de kijker een laatste blik krijgt van de afvallige in zijn kist komt een klein crucifix in beeld.

Het is, merkte een katholieke recensent op, zoals de wereld christenen het liefste ziet: onopvallend, zonder dat theatrale gedoe of getuigenis, gelovend achter de voordeur. Het getuigenis doodzwijgen, precies zoals de vorst der wereld wenst.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.