fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Bisdom Roermond brengt gebedskaart voor Aswoensdag uit

Peter Doorakkers 5 februari 2021
image
Gelovigen tijdens een Mis op Aswoensdag in pre-coronatijden. Foto: CNS Photo - Jaclyn Lippelmann, Catholic Standard

Wie vanwege de coronamaatregelen op Aswoensdag niet naar de kerk kan, kan de dag thuis vormgeven met een gebedskaart van het bisdom Roermond.

Het bisdom bracht de kaart onlangs uit. Er staan enkele gebeden en een korte overweging op.

Aswoensdag, dat dit jaar op 17 februari valt, volgt op het carnavalsfeest. Het is de eerste dag van de Veertigdagentijd, de vastentijd ter voorbereiding op Pasen.

Maximaal dertig mensen per viering

Zeker in Limburg bezoeken veel katholieken traditiegetrouw de kerk op Aswoensdag. Dat zal dit jaar echter voor velen onmogelijk zijn; door de coronamaatregelen mogen er maar maximaal dertig mensen deelnemen aan iedere viering.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het bisdom hoopt mensen met de kaart een middel in handen te geven om toch stil te kunnen staan bij Aswoensdag, thuis of in een gebedsdienst in kleine kring.

Bij Aswoensdag stilstaan

“De gebedskaart vervangt het liturgische moment van de asoplegging niet,” zegt vicaris Ed Smeets van op de site van het bisdom, “maar biedt onder de huidige omstandigheden mensen wel de gelegenheid om bij Aswoensdag stil te staan. Dat is altijd nog beter dan Aswoensdag helemaal overslaan.”

De gebedskaart wordt buiten het Roermondse ook in een aantal andere Nederlandse bisdommen verspreid. De kaart is ook te downloaden of via het bisdom te bestellen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Teken van boetedoening

Tijdens de Mis van Aswoensdag normaliter een askruisje als teken van boetedoening, dat de priester met zijn duim op het voorhoofd van de gelovigen zet. Met de woorden “Bedenk dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren” roept hij daarbij op om aan de vergankelijkheid van het leven te denken.

Om nodeloze aanrakingen in coronatijd te voorkomen heeft het Vaticaan priesters gevraagd dit jaar de as op het hoofd van de gelovigen te sprenkelen. Dat is overigens in het Vaticaan zelf en in Italië al lang de gangbare manier om het askruisje te ontvangen.

Bron: bisdom-roermond.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.