<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

‘Laat u met God verzoenen’: paus Franciscus’ boodschap voor de Veertigdagentijd

Carol Glatz - CNS 25 februari 2020
image
Archiefbeeld uit 2019: paus Franciscus hoort de biecht van een priester in de basiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome. Zich verzoenen met God leidt tot genezing, schrijft de paus in zijn boodschap voor de Veertigdagentijd. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De Veertigdagentijd is een tijd van diepere dialoog met God door gebed, hernieuwde dankbaarheid voor zijn barmhartigheid en meer medelijden met mensen wier levens onder vuur liggen, van ongeboren baby’s tot de ouderen.

Dat schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor de jaarlijkse tijd van voorbereiding op Pasen, die op Aswoensdag begint. De brief werd maandag in het Vaticaan gepubliceerd.

Het mysterie van Jezus’ dood en verrijzenis centraal stellen

Het grote mysterie van Jezus’ dood en verrijzenis overwegen en dat centraal stellen in je leven “betekent medeleven voelen met de wonden van de gekruisigde Christus die aanwezig zijn in de vele onschuldige slachtoffers van oorlogen, in aanvallen op het leven, van dat van de ongeborenen tot dat van de ouderen, en verschillende vormen van geweld”, schrijft de paus.

Deze wonden zijn “op dezelfde wijze aanwezig in milieurampen, de ongelijke verdeling van de goederen van de aarde, mensenhandel in al haar vormen en de ongebreidelde dorst naar winst, die een vorm van afgoderij is”.

‘Geven uit naastenliefde maakt menselijker’

Christenen zijn geroepen de rijkdom van het Evangelie en de gaven van God gul te delen, maar, voegt Franciscus toe, “vandaag is het ook nodig een oproep te doen aan mannen en vrouwen van goede wil om, door het geven van aalmoezen, hun goederen te delen met de meest hulpbehoevenden, als een manier om persoonlijk deel te nemen aan de bouw van een betere wereld”.

“Geven uit naastenliefde maakt ons menselijker, terwijl oppotten het risico met zich meedraagt ons minder menselijk te maken, gevangen door ons eigen egoïsme.”

Economisch leven overwegen

“We kunnen en moeten nog verder gaan, en de structurele aspecten van ons economisch leven overwegen.” Dat is, schrijft de paus, de reden dat hij van 26 toto 28 maart “jonge economen, ondernemers en change-makers” bijeengeroepen heeft in Assisi, “met als doel vorm te geven aan een meer rechtvaardige en inclusieve economie”.

‘Laat u met God verzoenen’

De paus gaf zijn brief het thema mee ‘Wij smeken u in Christus’ naam, laat u met God verzoenen’, een citaat uit de tweede brief van Sint-Paulus aan de Korintiërs. Het weerspiegelt de uitnodiging om door een voortdurende bekering en verzoening naar God terug te keren en nieuw leven in Christus te ervaren.

‘Gods verlangen ons leven te schenken’

“Leven wordt geboren uit de liefde van God onze vader, uit zijn verlangen ons leven in overvloed te schenken”, schrijft Franciscus.

“Als we in plaats daarvan naar de verleidelijke stem van de ‘vader van de leugens’ luisteren, lopen we het risico in een afgrond van absurditeit te verzinken en de hel hier op aarde te ervaren, waarvan zo veel tragische gebeurtenissen in de persoonlijke en collectieve menselijke ervaring helaas getuigen.”

‘Bekeerd worden tot een dialoog met God’

De paus schrijft te hopen dat mensen tijdens de Veertigdagentijd hun harten openen “om Gods oproep tot verzoening met Hemzelf te horen, om onze ogen te richten op het paasmysterie en om bekeerd te worden tot een open en eerlijke dialoog met Hem”, opdat iedereen kan worden “wat Christus zijn leerlingen vraagt te zijn: het zout van de aarde en het licht van de wereld”.

“Ondanks de soms tragische aanwezigheid van het kwaad in onze levens en in het leven van de Kerk en de wereld, drukt deze kans om onze koers te verleggen Gods onwrikbare wil uit om zijn dialoog van verlossing met ons niet te onderbreken”, evenals zijn wil dat mensen met elkaar een vruchtbare dialoog aangaan.

‘Ongepast gebruik van de media’

Gods dialoog met de mensheid heeft “niets te maken met leeg geklets” dat “de verwereldlijking in iedere tijd karakteriseert; in onze eigen tijd, kan ze ook resulteren in ongepast gebruik van de media”.

Tijdens de perspresentatie van de tekst ging kardinaal Peter Turkson verder op dat laatste punt in. Het hoofd van het dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling zei dat in communicatie ofwel “rijke”, ofwel “lege” content bevorderd kan worden.

Rijke content helpt volgens Turkson om het menselijk karakter en de samenleving op te bouwen, of nieuwe ideeën te cultiveren.

Tragische gebeurtenissen verslaan

Als media tragische gebeurtenissen verslaan, zoals conflicten of de verspreiding van het coronavirus, kunnen ze een “barrière” opwerpen tussen de gebeurtenis en de mensen die ervan horen, alsof ze boven het gebeurde staan en niet geraakt worden door de omstandigheden van anderen.

In plaats daarvan moeten mensen zich, nadat ze dergelijke berichten hebben gezien en gehoord, geïnspireerd voelen om bij de situatie betrokken te raken of iets zinvols te doen om te helpen.

Meer lezen:

Ons dossier over de Veertigdagentijd.
De hele Vastenboodschap van paus Franciscus (o.a. Engels en Duits).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.