<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
De 'kosmische kliffen' van de Carinanevel zijn te zien op een beeld dat door de NASA is vrijgegeven op 12 juli 2022. De afbeelding is afkomstig van gegevens die zijn verstrekt door NASA's James Webb Space Telescope, een revolutionair apparaat dat is ontworpen om door de kosmos te turen naar de vroegste geschiedenis van het heelal. Foto: CNS - NASA via Reuters
Wetenschap

Webb-telescoopbeelden voeden geest en ziel, zegt hoofd van de Vaticaanse Sterrenwacht

Catholic News Service 14 juli 2022

De jezuïeten van de Vaticaanse Sterrenwacht waren zoals de meeste mensen onder de indruk van de schoonheid van de foto’s van NASA’s James Webb Ruimtetelescoop. “Dit is Gods schepping die aan ons wordt geopenbaard”, aldus de directeur van dit instituut.

“Dergelijke beelden zijn noodzakelijk voedsel voor de menselijke geest – we leven niet van brood alleen – vooral in deze tijden”, zo zegt jezuïetenbroeder Guy Consolmagno, de directeur van het observatorium, nadat NASA een eerste reeks beelden had vrijgegeven van wat het ruimteagentschap omschrijft als “de grootste, krachtigste ruimtetelescoop die ooit is gebouwd.”

‘Prikkelende glimp’

“De beelden zijn prachtig, zoals iedereen zelf kan zien”, aldus Consolmagno. “Het is een prikkelende glimp van wat we in de toekomst met deze telescoop over het heelal kunnen leren.”

image
Jezuïet en astronoom Guy Consolmagno ziet deze spectaculaire telescoopbeelden als "een eerbetoon aan de kracht van de menselijke geest" Foto: CNS - Nancy Wiechec

NASA omschreef de missie van Webb als het bestuderen van “elke fase van 13,5 miljard jaar kosmische geschiedenis – van binnen ons zonnestelsel tot de verste waarneembare sterrenstelsels in het vroege heelal, en alles daar tussenin.”

‘Het heelal is logisch én mooi’

Consolmagno: “De wetenschap achter deze telescoop is onze poging om onze door God gegeven intelligentie te gebruiken om de logica van het universum te begrijpen. Het heelal zou niet werken als het niet logisch was. Maar zoals deze beelden laten zien, is het universum niet alleen logisch, het is ook mooi.”

Een cluster van melkwegstelsels. Foto: CNS - NASA via Reuters

“Dit is Gods schepping die aan ons wordt geopenbaard, en daarin kunnen we zowel zijn verbazingwekkende kracht als zijn liefde voor schoonheid zien”, stelt de jezuïet.

Jarenlange inzet

De directeur van de Vaticaanse sterrenwacht merkt ook op dat “astronomie een klein vakgebied is”, dus hij kent veel van de wetenschappers die betrokken zijn bij het bouwen van de instrumenten van de telescoop en het verwerken van de waarnemingen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hun jarenlange inzet, zegt hij, “is een eerbetoon aan de kracht van de menselijke geest, wat we kunnen doen als we samenwerken.”

“En tegelijkertijd ben ik verbaasd en dankbaar dat God ons mensen, zijn schepping, het vermogen heeft gegeven om te zien en te begrijpen wat hij heeft gedaan.”

Werk van een van zijn voorgangers

Wijzend op het “eerste spectrum van waterdamp in de atmosfeer van een exoplaneet”, een planeet die rond een ster draait buiten het zonnestelsel, herinnert Consolmagno aan een van zijn wetenschappelijke voorgangers.

Waarneming van een planetaire nevel. Foto: CNS - NASA via Reuters

“Het is ongeveer 150 jaar geleden dat de pater jezuïet Angelo Secchi op het dak van de St. Ignatiuskerk in Rome een prisma voor de lens van zijn telescoop plaatste en de eerste spectraalmetingen deed van de atmosferen van de planeten in ons eigen zonnestelsel. Hij zou ongetwijfeld zeer verheugd zijn als hij de wetenschap die hij heeft ontwikkeld, toegepast zou zien op planeten die hem onbekend waren en die om verre sterren cirkelen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.