<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Nobelprijswinnares die bijdroeg aan coronavaccin benoemd tot lid Pauselijke Academie voor het Leven

Tyler Arnold - CNA 13 februari 2024
image
Katalin Karikó naast een standbeeld van mede-nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgyi. Foto: Szegedi Tudományegyetem - Wikimedia Commons

Nobelprijswinnaar en onderzoekster Katalin Karikó is een van de nieuwste leden van de Pauselijke Academie voor het Leven. Karikó hielp bij de ontwikkeling van de mRNA-technologie die wordt gebruikt om coronavaccins te maken.

Paus Franciscus kondigde op 10 februari in een persbericht de benoeming aan van Karikó, die doceert aan de Universiteit van Szeged in Hongarije. De pauselijke academie, die Johannes Paulus II in 1994 oprichtte, bestudeert en levert input over het gebruik van biogeneeskunde bij de bescherming van het leven.

‘Baanbrekende bevindingen’

Karikó, geboren in Szolnok in Hongarije, ontving in 2023 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor haar werk aan de ontwikkeling van mRNA-technologie.

De Nobelcommissie van het Karolinska Instituut gaf een persbericht uit waarin stond dat zij en medeonderzoeker Drew Weissman de prijs ontvingen “voor hun ontdekkingen op het gebied van nucleoside-basenmodificaties die de ontwikkeling van effectieve mRNA-vaccins tegen COVID-19 mogelijk maakten.”

“Door hun baanbrekende bevindingen, die ons begrip van de interactie tussen mRNA en ons immuunsysteem fundamenteel hebben veranderd, hebben de laureaten bijgedragen aan de ongekende snelheid van vaccinontwikkeling tijdens een van de grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid in de moderne tijd”, aldus het persbericht.

‘Zeer vereerd’

Karikó bedankte de paus in een bericht op X:

“Ik ben zeer vereerd dat paus Franciscus mij heeft benoemd tot lid van de Pauselijke Academie voor het Leven”, schrijft Karikó. “Vorig jaar gaf ik een lezing in het Vaticaan over opkomende biotechnologieën. Het was spannend om paus Franciscus te ontmoeten op een privé-audiëntie met mijn familie. Hij zegende mijn kleinkinderen.”

In een videoboodschap op het YouTube-kanaal van de Pauselijke Academie voor het Leven gaf Karikó na haar benoeming commentaar op haar mRNA-werk:

“Samen met mijn collega’s bouwden we voort op ontdekkingen van wetenschappers die ons voorgingen en creëerden we optimaal RNA dat geschikt is voor therapie”, zegt ze. “In geen miljoen jaar had ik gedacht dat het zou zijn gebruikt om een vaccin te creëren om een wereldwijde pandemie te bestrijden en uiteindelijk miljoenen levens te redden.”

Aanmoediging voor vrouwen

Karikó merkt in haar videoboodschap, die op 11 februari werd geplaatst, ook op dat het de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap is.

“Ik denk ook aan alle jonge meisjes die misschien geïnspireerd raken en wetenschapper willen worden”, zegt ze. “Ik wil hen aanmoedigen om die ambities na te streven en de wereld om hen heen beter te maken.”

Christelijke moraal

Karikó is zelf niet katholiek, net als sommige andere benoemingen van de paus voor de Pauselijke Academie voor het Leven. Toen Johannes Paulus II de academie oprichtte in februari 1994, schreef hij dat hij personen zou benoemen die verschillende takken van de biomedische wetenschappen vertegenwoordigen en “die het nauwst verbonden zijn met problemen betreffende de bevordering en bescherming van het leven”.

https://www.kn.nl/donaties/

“De academie zal de specifieke taak hebben om de belangrijkste problemen van het recht en de biogeneeskunde met betrekking tot de bevordering en bescherming van het leven te bestuderen en te voorzien van informatie en training, vooral in de directe relatie die ze hebben met de christelijke moraal en de richtlijnen van het leergezag van de Kerk”, schreef de toenmalige paus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.