<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Amerikaanse lobbygroep fel bekritiseerd om rechtszaak over katholieke migrantenhulp

Luuk van den Einden 15 februari 2022
image
Migranten aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Lobbygroep CatholicVote wil via de rechter inzicht krijgen in de bezigheden van katholieke hulporganisaties aan de grens. Foto: CNS Photo - Go Nakamura, Reuters

Een katholieke lobbygroep is naar de rechter gestapt voor opheldering over de rol van katholieke hulporganisaties in “de stortvloed aan illegale immigratie” in de VS. De actie levert de groep veel kritiek op: “Er is niets verkeerd aan zorgen voor mensen.”

De Amerikaanse katholieke lobbygroep CatholicVote wil door middel van een rechtszaak te weten komen welke rol de overheid en katholieke liefdadigheidsinstellingen spelen in “het mogelijk maken van een stortvloed aan illegale immigratie” aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Volgens de aanklacht wil de groep weten welke communicatie heeft plaatsgevonden tussen de regering enerzijds en onder meer het bisdom Brownsville en hulporganisatie Catholic Charities anderzijds.

Piek van illegale immigratie

“Amerikaanse katholieken hebben het recht om te weten op welke manier de overheid en katholieke instellingen samenwerken aan de grens en welke rol zij spelen in de piek van illegale immigratie die we het afgelopen jaar zagen”, zegt Brian Burch, voorzitter van CatholicVote, in een persbericht. “We zullen alles doen wat mogelijk is om de waarheid te achterhalen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“We willen weten op welke manier katholieke liefdadigheidsinstellingen, bisdommen en hulporganisaties hierbij betrokken zijn”, vervolgt hij. “Voorzien ze migranten van onderdak in huizen, hotels of opvangcentra? Bekostigen ze vervoer met overheidsgeld? Is wat ze doen legaal en is het juist?”

Veilige haven

Deze stap heeft CatholicVote veel kritiek opgeleverd, in de eerste plaats van de beschuldigde organisaties zelf. Bisschop Daniel Flores van het bisdom Brownsville, dat in Texas aan de grens ligt, vindt de focus op katholieke groeperingen eigenaardig. “Ik vraag me af waarom deze organisaties eruit gepikt worden, terwijl andere organisaties en lokale overheidsinstellingen ook subsidie van de regering krijgen.”

Ook zuster Norma Pimentel, voorzitster van Catholic Charities, reageert met onbegrip op de actie van CatholicVote. “Migranten verlaten hun thuisland niet om in ons opvangcentrum te baden en op een mat te slapen”, zegt de zuster in een interview met National Catholic Reporter, een Amerikaanse krant. “Ze laten zware omstandigheden achter in de hoop hier een veilige haven voor hun familie te vinden.”

Volgens Pimentel is de missie van Catholic Charities om menselijke waardigheid te herstellen door middel van humanitaire ondernemingen. “Er is niets mis met voedsel geven aan wie honger heeft en zorgen voor de mensen die in ons land aankomen.”

Meer transparantie

Voorzitter Burch van CatholicVote zegt de rechtszaak te hebben aangespannen om meer transparantie te verkrijgen. “Katholieken en Amerikanen in het algemeen raken gefrustreerd door de situatie aan onze grens; iedereen die oprecht bezorgd is, zou positief moeten staan tegenover het boven tafel halen van meer feiten”, legt Burch uit in een interview met Catholic News Agency. “Transparantie is alleen maar goed.”

Burch laat desgevraagd weten geen poging te hebben gedaan met de organisaties in gesprek te gaan voordat CatholicVote naar de rechter stapte. “De beschikbare informatie is beperkt en de hulporganisaties zijn niet verplicht om in te gaan op verzoeken. Maar kijk naar hoe fel wij aangevallen worden, dan begrijp je waarom we voor deze weg gekozen hebben.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Burch impliceert zijn organisatie met de rechtszaak niet dat katholieke instellingen aan de grens buiten de wet handelen. “We moeten het valse binaire systeem waarin hulporganisaties altijd als rechtvaardigen worden gezien en critici als racistische vijanden van de Kerk of migranten”, zegt hij. “Wij zijn op zoek naar feiten en hebben legitieme vragen over het effect van de samenwerking tussen overheid en hulporganisaties op de grensstreek. Als er niets verkeerds gebeurt, hoeft niemand zich zorgen te maken.”

Bronnen: National Catholic Reporter, Northwest Catholic, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.