<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Bisschoppen VS kritisch op regering: ‘Geaborteerde kinderen zijn geen handelswaar’

Julie Asher - Catholic News Service 26 april 2021
image
President Joe Biden verlaat de kerk na het vormsel van zijn kleinzoon Hunter op 18 april. Foto: CNS Photo - Kevin Lamarque, Reuters

De Amerikaanse bisschoppen riepen op 20 april de regering-Biden op om onderzoek te financieren “dat niet afhankelijk is van lichaamsdelen van onschuldige kinderen die gedood zijn door abortus”.

“De lichamen van kinderen die door abortus zijn gedood, verdienen hetzelfde respect als die van andere personen”, zei aartsbisschop Joseph Naumann, voorzitter van de pro-life commissie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. “Onze regering heeft niet het recht om onschuldige abortusslachtoffers te behandelen als handelswaar die kan worden doorzocht op lichaamsdelen die in onderzoek kunnen worden gebruikt.”

Einde van een verbod

Naumann reageerde op een bericht dat de National Institutes of Health op 16 april plaatste op het subsidiegedeelte van haar website. Daarin werd het einde aangekondigd van een verbod van de regering Trump op onderzoek met weefsel dat is verkregen uit geaborteerde foetussen.

Bovendien zullen de NIH en het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid niet langer de Ethische Adviesraad voor onderzoek naar menselijk foetaal weefsel bijeenroepen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Brief democratische afgevaardigden

Onder president  Trump hadden de twee agentschappen de raad opgericht om aanvragen voor NIH-subsidies, samenwerkingsovereenkomsten en onderzoeks- en ontwikkelingscontracten te beoordelen. Daarin werd het gebruik van weefsel uit geaborteerde foetussen voorgesteld.

Ook ontbond de vorige regering contracten met externe instanties die foetale stamcellen gebruikten voor onderzoek.

Volgens Roll Call, een nieuwscentrum op Capitol Hill, kwam het besluit om het verbod op te heffen nadat 26 democratische leden van het Huis van Afgevaardigden een brief hadden geschreven aan minister Xavier Becerra. Daarin drongen ze aan op deze beleidswijziging.

Beledigend voor belastingbetaler

“Het is onethisch om onderzoek te promoten en te subsidiëren dat kan leiden tot legitimering van de gewelddadigheid van abortus”, zei aartsbisschop Naumann in zijn verklaring. “Onderzoekers hebben aangetoond dat we effectief wetenschappelijk onderzoek kunnen doen en effectieve klinische behandelingen kunnen ontwikkelen. Zonder weefsel van geaborteerde baby’s te oogsten.”

“Het is ook zeer beledigend”, voegde hij eraan toe, “voor miljoenen Amerikanen om onze belastingdollars te gebruiken voor onderzoek dat samenwerkt met een industrie die is gestoeld op het nemen van onschuldige levens.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Schending menselijke waardigheid

Tom McClusky, president van March for Life Action, noemde het besluit van de regering-Biden “zeer teleurstellend”.

“Dit soort experimenteel onderzoek is een grove schending van de menselijke waardigheid en de meerderheid van de Amerikanen wil niet dat hun belastinggeld hieraan wordt uitgegeven”, zei McClusky. “De overheid moet geen marktplaats creëren voor geaborteerde lichaamsdelen van baby’s.”

‘Er zijn ethische alternatieven’

Het is een stap in de verkeerde richting, beaamt Tara Sander Lee, senior fellow en directeur levenswetenschappen aan het Charlotte Lozier Institute.

“Er zijn betere en ethische alternatieven beschikbaar. Zoals volwassen stamcelmodellen die door talloze wetenschappers over de hele wereld worden gebruikt om geavanceerde geneesmiddelen te ontwikkelen en te produceren. Die behandelen patiënten nu zonder gebruik te maken van enig onschuldig leven.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Miljoenen aan uitgegeven

Het verbod op het gebruik van menselijke foetale stamcellen door de NIH in onderzoek, aangekondigd op 5 juni 2020, kwam na een audit en beoordeling van haar eigen onderzoek naar menselijk foetaal weefsel en electieve abortussen. Wat betreft contracten met externe instellingen weigerde het ministerie een onderzoekscontract van 13 miljoen dollar met de Universiteit van Californië te verlengen, omdat het niet voldeed aan de morele en ethische normen.

Alleen al in 2019 gaf NIH 120 miljoen dollar uit aan foetaal weefsel van ongeboren baby’s, volgens een persbericht dat destijds door het ministerie werd uitgegeven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.