fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Bisschoppen VS: schietpartijen zijn ‘schokkend gewoon’ geworden

Catholic News Service 8 juli 2022
image
Een achtergelaten kinderfiets nabij de plek waar op 4 juli een schutter het vuur opende op omstanders bij een Fourth of July-parade in Illinois, VS. Foto: CNS - Max Herman, Reuters

Met wederom een dodelijke schietpartij in de Verenigde Staten op 4 juli zijn dergelijke tragedies “schokkend gewoon geworden in ons land”, zo stelt de Amerikaanse bisschoppenconferentie in een verklaring.

Tijdens een parade in Highland Park, een voorstad van Chicago, ter gelegenheid van de nationale feestdag Fourth of July, kwamen verschillende mensen om het leven en raakten 30 anderen gewond toen een gewapende man vanaf een dak het vuur opende op toeschouwers. Vijf mensen stierven ter plaatse en twee stierven later in het ziekenhuis. De dader werd gearresteerd.

Verweesd jongetje

“Een van de vele gruwelen die uit deze schietpartij naar voren kwamen was het verweesd worden van een 2-jarig jongetje”, zo schreven de bisschoppen in hun gezamenlijke verklaring van 6 juli. “Hij werd gevonden onder zijn vader, die stierf terwijl hij hem beschermde tegen het geweervuur. Onze gebeden zijn met dit kind, en met allen die rouwen om deze tragedie.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het lijkt erop dat er geen dag in het jaar is waarop ons land niet rouwt om de laatste schietpartij. Dat is niet altijd zo geweest, en het wordt erger”, aldus de bisschoppen.

Strengere wapenwetgeving

“Het kan nu moeilijk zijn om hoop te vinden, hoewel we weten dat onze hoop in Jezus is, die ons altijd nabij is in ons lijden. We zijn dankbaar dat het Congres onlangs zijn eerste belangrijke wapenwetgeving in bijna 30 jaar heeft aangenomen.”

“Mogen we een Amerika meemaken dat zijn vrijheden kan vieren zonder zijn kinderen verweesd achter te laten”

Op 25 juni ondertekende president Joe Biden een nieuwe wapenwet die door het Congres was aangenomen. De nieuwe wet voorziet onder meer in strengere antecedentencontroles voor kopers van vuurwapens, verbiedt huiselijk geweldplegers om vuurwapens te kopen, financiert geestelijke gezondheidszorg en veiligheidsmaatregelen op scholen.

Meer nodig

De Amerikaanse bisschoppen zien dit als een stap in de goede richting, maar “in het licht van deze herhaalde gewelddaden”, kan het invoeren van een nieuwe wet “niet het enige zijn wat we doen”. “We roepen katholieken, wetgevers, gemeenschapsleiders, zorg- en sociale dienstverleners, rechtshandhavers en gezinnen op om te blijven aandringen op verandering, en om gebeden, steun en genereuze hulp aan slachtoffers aan te bieden”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Jarenlang hebben de katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten beleid gesteund om wapenwetten te versterken, en ook de nadruk gelegd op geestelijke gezondheid, familie, en culturele factoren, gericht op het beteugelen van wapengeweld”, vervolgden ze. “Wij steunen een totaal verbod op aanvalswapens en beperkingen op de toegang van burgers tot wapens met een hoge capaciteit en munitiemagazijnen.”

“Mogen we een Amerika meemaken dat zijn vrijheden kan vieren zonder zijn kinderen verweesd achter te laten.”