fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

‘Een historische dag’: Amerikaans hooggerechtshof draait landelijk recht op abortus terug

Carol Zimmermann - Catholic News Service 24 juni 2022
image
Pro-lifedemonstranten vieren feest in Washington vanwege de uitspraak van het Hooggerechtshof vandaag. Foto: CNS - Evelyn Hockstein, Reuters

Met 5 stemmen voor en 4 stemmen tegen, heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof vandaag zijn bijna 50 jaar oude uitspraak in de zaak Roe v. Wade, dat abortus in de VS legaliseerde, ongedaan gemaakt.

De 213 pagina’s tellende uitspraak van het hof in de zaak Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization kwam niet geheel onverwacht, omdat een maand eerder een conceptadvies was uitgelekt. De uitspraak benadrukt dat er in de Verenigde Staten geen grondwettelijk recht op abortus bestaat.

Terug naar het niveau van de staten

De Dobbs-zaak draaide om een abortuskliniek in Mississippi die zich verzette tegen de wet van de staat die abortus na 15 weken zwangerschap verbiedt.

“Wij danken God voor het besluit van vandaag... Deze rechtvaardige uitspraak zal talloze onschuldige kinderen redden”

Het terugdraaien van eerdere abortusuitspraken van het Hof brengt de beslissingen over het abortusbeleid op het niveau van de staten. Minstens de helft van de staten is van plan abortussen te verbieden of te beperken nu deze beslissing van kracht is.

Bisschoppen reageren verheugd

Katholieke bisschoppen in de VS reageerden onmiddellijk positief op de uitspraak. In een verklaring sprak de Amerikaanse bisschoppenconferentie van een “historische dag in het leven van ons land, een die onze gedachten, emoties en gebeden beroert”.

“Wij danken God voor het besluit van vandaag… Deze rechtvaardige uitspraak zal talloze onschuldige kinderen redden die simpelweg wachten om geboren te worden”, voegden de katholieke bisschoppen van New York daar aan toe.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1