<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Golf van vandalisme tegen kerken in de VS

KN Redactie 19 oktober 2021
image
De deur van de kathedrale basiliek van Denver werd op 10 oktober beklad met graffiti. Foto: CNS Photo - Aartsbisdom Denver

Onlangs werd bij de katholieke basiliek van Denver ‘hatelijke graffiti’ op de deuren en een standbeeld gekalkt. Het bracht het aantal gevallen van vandalisme, brandstichting en andere vernielingen aan katholieke locaties in de Verenigde Staten op 100 sinds mei 2020.

“Deze incidenten van vandalisme varieerden van tragisch tot obsceen, van volkomen helder tot onverklaarbaar”, zo staat te lezen in een verklaring van een commissie voor religieuze vrijheid van de Amerikaanse bisschippenconferentie.

‘Gebed en vergeving’

“Er is nog veel dat we niet weten over dit fenomeen, maar het onderstreept op zijn minst dat onze samenleving Gods genade hard nodig heeft.” De bisschoppen roepen politici op om “naar voren te treden en deze aanvallen te veroordelen”.

“Deze vernietiging moet stoppen. Dit is niet de manier.”

“In alle gevallen moeten we de daders bereiken met gebed en vergeving”, staat verder te lezen in de verklaring.

Motieven

“Waar het motief vergelding was voor een of andere fout van ons uit het verleden, moeten we ons verzoenen. Waar het verkeerd begrijpen van onze leringen woede jegens ons heeft veroorzaakt, moeten we duidelijkheid bieden. Maar deze vernietiging moet stoppen. Dit is niet de manier.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De incidenten varieerden van een man die met zijn busje door de deuren reed van een katholieke kerk in het bisdom van Orlando, Florida, en binnen brand stichtte, tot een standbeeld van de missionaris Junípero Serra in het aartsbisdom van San Francisco dat met rode verf werd beklad en omver werd getrokken door Black Lives Matter-demonstranten.

Video’s over religieuze kunst

Als reactie op dergelijke aanvallen lanceerden de Amerikaanse bisschoppen het project ‘Beauty Heals’; op YouTube worden video’s geplaatst vanuit verschillende Amerikaanse bisdommen waarin het belang van religieuze kunst besproken wordt.

(Bron: Catholic News Service)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.