<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Recordaantal niet-begeleide minderjarigen vlucht naar VS

KN Redactie 28 juli 2021
image
Niet-begeleide minderjarige migranten uit Honduras zitten op de rivieroever in Roma in de staat Texas. Ze zijn op 9 juli 2021 de Rio Grande overgestoken. Foto: CNS Photo - Go Nakamura, Reuters

Steeds meer minderjarige migranten melden zich zonder hun ouders of verzorgers bij de Amerikaanse grens.

Volgens statistieken van de Amerikaanse douane en grensbescherming (CBP) kwamen in het fiscale jaar 2019 – dat voor de regering van 1 oktober tot 1 september loopt – meer dan 76.000 minderjarigen de grens over.

Op 6 juli van dit jaar lieten de meest recente cijfers van het CBP zien dat de aantallen voor het fiscale jaar 2020 dat aantal al ruim hebben overschreden: meer dan 93.500 niet-begeleide minderjarigen zijn geregistreerd. Het fiscale jaar loopt nog een kleine drie maanden.

Wettelijke plicht

De Verenigde Staten hebben de wettelijke plicht om voor minderjarigen te zorgen tot ze 18 jaar worden. Dat valt niet mee, schreef een prominente hoogleraar in de rechten, Randi Mandelbaum, in een opinieartikel voor United Press International. “De regering heeft vaak moeite om dat te doen, vooral wanneer het immigratiesysteem wordt overspoeld door grote aantallen kinderen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Minderjarigen die zich zonder ouders of verzorgers bij het CPB melden, moeten binnen 72 uur worden overgedragen aan het federale bureau voor hervestiging van vluchtelingen. Die brengt ze naar faciliteiten zoals een opvangcentrum of een detentiecentrum. Velen wachten daar vervolgens op hereniging met familie die in de VS woont, of gaan naar pleeggezinnen.

Tentensteden

Er zijn echter te weinig bedden beschikbaar voor het grote aantal minderjarige migranten. Daarom heeft de regering tentensteden opgezet op militaire bases, zoals in Fort Bliss in de staat Texas. Deze praktijk tijdens werd onder de regering-Trump fel bekritiseerd en is voortgezet onder het presidentschap van Joe Biden.

Pleitbezorgers van migranten hebben hun bezorgdheid geuit over enkele van de grootschalige voorzieningen. Ze vragen zich af of deze geschikt zijn om in de behoeften van de minderjarigen te voorzien.

Veel katholieke non-profitorganisaties in de Verenigde Staten zetten zich samen met onder andere de migratie- en vluchtelingenafdeling van de Amerikaanse bisschoppenconferentie en de Amerikaanse Caritas in om de minderjarige migranten op te vangen in een kleinere, meer familiale omgeving. Ook helpen ze hen totdat ze uiteindelijk hun familie bereiken.

Complexe zorg

Of het nu gaat om juridische zaken of onderwijs, de zorg voor de minderjarige migranten is op alle vlakken complex. Zelfs als de overheid de zorg voor hen doorgeeft aan families of pleeggezinnen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Als een kind eenmaal bij een familielid gaat wonen, biedt het bureau voor hervestiging van vluchtelingen weinig of geen toezicht of hulp. Evenmin bieden ze veel ondersteuning bij zaken als het inschrijven van het kind op school, het krijgen van medische zorg of het inhuren van een immigratieadvocaat”, schreef Mandelbaum. “Die last ligt bij gezinnen en de staten, steden of dorpen waar de kinderen landen.”

Terughoudendheid

Sommige plaatsen zijn echter terughoudend in het opnemen van minderjarigen in hun midden. De gouverneur van South Carolina, Henry McMaster, zei dat het onaanvaardbaar was dat de federale regering “een onbeperkt aantal niet-begeleide migrantenkinderen voor onbepaalde tijd in het kinderzorgsysteem van onze staat wil plaatsen”. Het systeem staat volgens hem namelijk al onder druk.

Begin juni startte de Republikeinse gouverneur Greg Abbott van Texas een traject om vergunningen in te trekken van faciliteiten die onderdak en andere diensten bieden aan migrantenkinderen die illegaal de grens tussen de VS en Mexico zijn overgestoken. Ook katholieke liefdadigheidsinstellingen in Texas dreigen hun vergunning kwijt te raken.

Ongeacht of de overheid en de staten er klaar voor zijn, “de kinderen komen eraan”, schrijft Mandelbaum in het opiniestuk.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.