<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Verpleegster klaagt gruwelen aan in detentiecentrum migranten VS

KN Redactie 16 september 2020
image
Agenten van de Amerikaanse immigratiedienst. Foto: CNS photo/U.S. Immigration and Customs Enforcement, via Reuters

Medische nalatigheid, slechte hygiëne en zelfs massale gedwongen sterilisatie bij migrantenvrouwen. Een verpleegster van een detentiecentrum voor migranten in de Amerikaanse staat Georgia heeft een boekje opengedaan over de gruwelijke omstandigheden daar.

De verpleegster, Dawn Wooten, was drie jaar lang werkzaam in de Immigration and Customs Enforcement-faciliteit in Ocilla, Georgia. Dit detentiecentrum valt onder de verantwoordelijkheid van het Departement voor Binnenlandse Veiligheid van de federale overheid, maar wordt gerund door een particuliere gevangenisbedrijf.

Nalatigheid

Wooten diende op 14 september een officiële klacht in, waarin ze het detentiecentrum beschuldigt van nalatigheid. Met hygiëne en veiligheid wordt het er niet zo nauw genomen, aldus de klacht, en coronamaatregelen worden aan de laars gelapt.

“Een arts van de faciliteit stond bekend als 'the uterus collector' – de baarmoederverzamelaar”

Migranten die erover klaagden werden in eenzame opsluiting geplaatst. Toen de verpleegster er over klaagde bij leidinggevenden, werd zij naar eigen zeggen berispt en gedegradeerd.

Baarmoeders verwijderd

Het gruwelijkste detail van de aanklacht betreft echter een alarmerend hoog aantal hysterectomieën – operaties waarbij de baarmoeder geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Volgens Wooten was dit zo ongeveer een standaardprocedure bij de Spaanstalige vrouwen, die vaak niet leken te begrijpen wat hen precies overkwam. De Engelstalige staf gebruikte Google Translate om met hen te communiceren.

Eén arts in de faciliteit zou dusdanig bedreven zijn in deze ingreep, dat hij bekend stond als “the uterus collector” – de baarmoederverzamelaar. In een interview zei Wooten dat zij het gevoel had “in een experimenteel concentratiekamp” te zijn beland.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geen commentaar

De alleenstaande moeder besloot als klokkenluider naar buiten te treden, want “deze vrouwen hebben levens, ze hebben gezinnen”, aldus Wooten.

De immigratiedienst wil lopende het onderzoek geen commentaar geven over de kwestie. Belangengroepen die opkomen voor migranten – waaronder ook diverse katholieke organisaties – reageerden verontwaardigd en eisen een grondig onderzoek.

‘Antithese van pro-life houding’

De vermeende “gedwongen sterilisatie van immigranten en vluchtelingen door ICE-agenten is een kwaadaardige schending van mijn katholieke geloof, de wetten van ons land en de internationale mensenrechten”, aldus zuster Simone Campbell, uitvoerend directeur van de katholieke lobbygroep Network.

“Het behandelen van mensen als ‘minder dan’ druist in tegen onze katholieke waarden”

“Het is de antithese van een pro-life houding. De slachtoffers van deze misdaden moeten worden beschermd, en de daders en wie hen hebben gefaciliteerd moeten verantwoordelijk worden gehouden.”

Grondig onderzoek

“We eisen een onmiddellijk, grondig en transparant onderzoek naar de klokkenluidersklachten wegens medische wanpraktijken en, inderdaad, genocide tegen immigranten die in Amerikaanse detentiecentra worden vastgehouden”, zegt ook Lawrence E. Couch, directeur van het National Advocacy Center, een actiegroep voor sociale rechtvaardigheid verbonden aan de zustercongregatie van de Goede Herder.

Anna Gallagher, uitvoerend directeur van Catholic Legal Immigration Network Inc. (CLINIC), zei dat “het behandelen van mensen als ‘minder dan’ indruist tegen onze katholieke waarde van menselijke waardigheid.” Ze riep op tot een volledig en onmiddellijk onderzoek naar de beschuldigingen van gedwongen hysterectomieën en noemde dit “de ultieme daad van geweld tegen vrouwen”.

(Bronnen: Catholic News Service, The Guardian, Catholic News Agency)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.