<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Woord van de paus

Van de Geest ontvangen wij de passie voor de evangelisatie

KN Redactie 24 mei 2023
image
De paus tijdens de algemene audiëntie. Foto: CNS - Lola Gomez

Tijdens de algemene audiëntie van woensdag 24 mei vervolgde paus Franciscus zijn catechese over de apostolische ijver van de gelovigen.

Laten we vandaag kijken naar de Koreaanse martelaar en eerste priester de heilige Andreas Kim Tae-gon.

Eerste priesters

De evangelisatie van Korea werd gedaan door lekengelovigen. Het waren gedoopte leken die het geloof verspreidden, er waren geen priesters: die kwamen later. Zouden wij tot zoiets in staat zijn? Laten we erover nadenken, het is interessant. De heilige Andreas is een van de eerste priesters. Zijn leven blijft een welsprekend getuigenis van de verkondiging van het Evangelie.

Ongeveer tweehonderd jaar geleden was het Koreaanse land het toneel van een zeer zware vervolging. In die tijd betekende geloven in Jezus Christus dat men bereid was te getuigen, zelfs tot de dood. Uit het voorbeeld van de heilige Andreas Kim kunnen we twee concrete aspecten afleiden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het eerste is de manier waarop hij de gelovigen ontmoette. Gezien de zeer intimiderende context moest de heilige de christenen op een discrete manier benaderen, en altijd in aanwezigheid van andere mensen, alsof ze al een tijdje met elkaar in gesprek waren.

Om vervolgens de christelijke identiteit van zijn gesprekspartner te bevestigen, gebruikte de heilige Andreas een vooraf overeengekomen herkenningsteken.

Getuigen in de vervolging

Het is van de Geest dat wij de passie voor evangelisatie ontvangen, deze grote apostolische ijver. Het is een gave. En zelfs als de omgeving niet gunstig is – zoals de Koreaanse context van Andreas Kim – verandert deze passie niet.

Integendeel, ze wordt nog waardevoller. Andrew Kim en andere Koreaanse gelovigen hebben aangetoond dat getuigen van het Evangelie in tijden van vervolging, veel vruchten voort kan brengen.

“Maar vallen heiligen? Ja! Denk aan Petrus: hij beging een grote zonde. Maar hij vond kracht in Gods barmhartigheid en stond weer op”

Laten we een tweede concreet voorbeeld bekijken. Toen hij nog seminarist was, moest de heilige Andreas een manier vinden om in het geheim missionaire priesters uit het buitenland te ontvangen.

Dat was niet gemakkelijk, omdat het toenmalige regime alle buitenlanders streng verbood het grondgebied te betreden. Daarom was het zo moeilijk om een priester te vinden die missiewerk kon komen doen.

Moed om weer op te staan

Op een keer liep hij zolang door de sneeuw, zonder te eten, dat hij uitgeput op de grond viel, met het risico bewusteloos te raken en te bevriezen. Op dat moment hoorde hij plotseling een stem: “Sta op, loop!” Toen hij die stem hoorde, kwam Andreas bij zijn positieven en ving een glimp op van iets als een schaduw van iemand die hem leidde.

Deze ervaring van de grote Koreaanse getuige doet ons een heel belangrijk aspect van apostolische ijver begrijpen, namelijk de moed om weer op te staan wanneer je bent gevallen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar vallen heiligen? Ja! Denk aan Petrus: hij beging een grote zonde. Maar hij vond kracht in Gods barmhartigheid en stond weer op. En in de heilige Andreas zien we deze kracht. Hij was lichamelijk gevallen, maar had de kracht om te gaan, om de boodschap uit te dragen.

Hoe moeilijk de situatie ook is, we mogen niet opgeven en we mogen niet verzaken aan wat essentieel is in ons christelijk leven: de evangelisatie.

‘Hoe kan ik evangeliseren?’

Dit is de weg. En ieder van ons kan bij zichzelf denken: “Hoe kan ik evangeliseren?” Je kijkt naar deze groten, maar kan toch het geringe overwegen: evangeliseren in de familie, evangeliseren met vrienden, praten over Jezus – maar praten over Jezus en evangeliseren met een hart vol vreugde.

En dit is gegeven door de Heilige Geest. Laten we ons voorbereiden op het ontvangen van de Heilige Geest op dit komende pinksterfeest en Hem vragen om die genade. De genade van apostolische moed, de genade om te evangeliseren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.