fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Advent

Nieuw initiatief #QRstmis: ‘Laten zien dat de Kerk er ook nu is’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 december 2021
image
De Amsterdamse Dominicusgemeenschap is een platform gestart om samen met elkaar "plekken, verhalen en daden van licht" te maken. Foto: Andres Siimon - Unsplash

Met #QRstmis lanceert de oecumenische gemeenschap Dominicus Amsterdam een initiatief om mensen tijdens de kerstperiode te helpen bij hun zoektocht naar hoop en verbinding. “We willen laten zien dat de Kerk er is in deze tijd.”

Op het platform #QRstmis dat maandag is gelanceerd zullen kerken worden vermeld die tijdens Eerste Kerstdag open zijn. Ook zullen er inspirerende verhalen over liefde en ontmoeting te vinden zijn.

‘God komt ook in onze chaos’

“Ik zou het choquerend vinden wanneer we met Kerstmis alleen maar melden dat veel dingen in deze donkere tijd niet meer doorgaan. “Als Kerk moeten we geestelijk leiding nemen en laten zien dat de Kerk er is, ook in deze tijd,” zegt initiatiefnemer en pastoraal medewerker Arjan Broers.

“De kerstboodschap is nog nooit zo helder en relevant geweest als in deze coronatijd. Jezus kwam in een tijd van chaos. Jozef en de zwangere Maria moesten op reis, ze waren omgeven door ongure types en moesten ook nog vluchten voor een op macht beluste koning. God wacht niet totdat alles netjes geregeld is. God komt ook nu, in onze chaos.”

“Als Kerk moeten we deze boodschap vertellen als tegengif van alle alarmerende berichten en van al het gemopper. De paus deed dat ook, toen hij op het Sint-Pietersplein helemaal alleen in de leegte bad.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Herberg

Dit jaar zullen veel mensen vanwege de beperkingen niet naar een viering kunnen. “Pijnlijk”, vindt Broers. Normaal is de Dominicuskerk op Eerste Kerstdag een herberg voor mensen voor wie kerst een lastige tijd is, vertelt hij. Toch zijn ze ook dit jaar welkom, zij het anders dan voorheen.

“De Kerk is een gemeenschap door de tijd heen. Ook nu zijn er verwantschap en broederschap. Dat zien en ervaren geeft kracht.”

‘Laten we naar elkaar uitreiken’

Daarom wil de Amsterdamse oecumenische kerkgemeenschap samen met anderen “plekken, verhalen en daden van licht” maken.

Kerken en gebedshuizen kunnen op het platform melden waar op Eerste Kerstdag in de middag gebeden kan worden, waar je een kaarsje kunt opsteken, in stilte kunt zijn of juist naar muziek kunt luisteren en anderen kunt ontmoeten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook roept de Dominicus op om kleine verhalen van liefde en hoop in te sturen. Verhalen over aandacht voor elkaar, een gebaar of die ene zin die precies op het juiste moment kwam, moeten anderen bemoedigen en opmonteren.

Met het platform wil de gemeenschap meer dan alleen inspireren: ze wil ook graag mensen bewegen om aandacht aan elkaar te besteden. Veel mensen in deze coronacrisis hebben het moeilijk, ziet Broers.  “Laten we naar elkaar uitreiken, juist naar wie in de schaduw van corona zit.”