<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

‘Een schande voor India’: zware katholieke kritiek op ‘lakse’ overheid na aanrandingsvideo

Luuk van den Einden 25 juli 2023
image
Zuster Maria Nirmalini, voorzitter van de Conferentie van Religieuzen in India, heeft fel uitgehaald naar de regering na het verschijnen van een video waarin twee christelijke vrouwen aangerand worden. Foto: CNS - Thomas Scaria, Global Sisters Report

Het aanhoudende conflict tussen twee bevolkingsgroepen in Noordoost-India heeft een nieuw dieptepunt bereikt met de gefilmde massa-aanranding van twee christelijke vrouwen. Indiase bisschoppen en zusters leveren felle kritiek op de apathische houding van de overheid.

Een uiterst schokkende video heeft het conflict tussen twee bevolkingsgroepen in de Noordoost-Indiase deelstaat Manipur opnieuw voor het voetlicht gebracht. In de 26 seconden durende video, die sinds vorige week snel verspreid raakt over het internet, is te zien hoe twee vrouwen door een grote massa mannen aangerand worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het voorval vond op 4 mei al plaats, maar vanwege een internetblokkade die is opgelegd als maatregel tegen de onrust in Manipur, kwam de video pas kort geleden naar buiten.

Aangerand en verkracht

In het filmpje is te zien hoe twee vrouwen van 21 en 42 jaar naakt over een landweg worden geparadeerd door een enorme menigte. Het slachtoffer van 21 jaar wordt daarbij door meerdere mannen betast terwijl ze smeekt om met rust te worden gelaten. Volgens de politie heeft ze aangegeven daarna door verschillende mannen te zijn verkracht.

De vrouwen zijn lid van de overwegend christelijke Kuki-bevolkingsgroep, terwijl hun belagers behoren tot de hindoeïstische Meitei. Het voorval in de video past binnen het etnisch-religieuze conflict dat al twee maanden in Manipur woedt. Al zeker honderd mensen zijn daarbij omgekomen; vooral christenen moeten het ontgelden.

“De overheid en de politie hebben flinke steken laten vallen omdat ze die vrouwen niet beschermd hebben.”
- Kardinaal Oswald Gracias

De autoriteiten, geleid door de hindoenationalistische regeringspartij, lijken namelijk op de hand van de hindoeïstische Meitei te zijn. Volgens het 21-jarige slachtoffer heeft de politie haar aan de menigte overgegeven: “De politie was aanwezig toen de menigte ons dorp aanviel”, zo citeren Indiase media haar. “Agenten namen ons mee het dorp uit en lieten ons toen achter met de menigte. We zijn uitgeleverd door de politie.”

Lakse houding

Het Indiase hooggerechtshof laat weten “diep verontrust” te zijn door de beelden. “Geslachtsgerelateerd geweld is onaanvaardbaar. Dit is een zeer zware mensenrechtenschending”, aldus het hof. “De overheid moet hoognodig maatregelen nemen, want dit is onacceptabel.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De lakse houding van de overheid kan ook rekenen op felle kritiek van de Indiase bisschoppenconferentie. In een persverklaring veroordelen zij “de langdurige stilte en apathie van de wetshandhavers”. Volgens de bisschoppen moeten de “grondwettelijke waarden” ingezet worden om “een milieu te creëren waarin verschillende groepen vreedzaam kunnen samenleven”.

‘Schande’

De Indiase kardinaal Oswald Gracias, een adviseur van paus Franciscus, heeft eveneens gereageerd op de video. De kardinaal “laat zijn hoofd in schaamte hangen”, zegt hij tegen Crux. “Dit is een smet op ons land, een schande voor India”, zegt hij.

“De manier waarop de waardigheid van deze vrouwen is geschonden, moet streng veroordeeld worden.”
- Zuster Maria Nirmalini

“Dit verdorven, sadistische gedrag is een verschrikkelijke misdaad tegen vrouwen”, vervolgt kardinaal Oswald. “Er moet stevige actie ondernomen worden om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt. De overheid en de politie hebben hier flinke steken laten vallen omdat ze die vrouwen niet beschermd hebben.”

Geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen is een wijdverspreid probleem in India, dat bovendien toe lijkt te nemen. In 2021 werden bijvoorbeeld ruim 31.000 verkrachtingen gemeld en zeker 82.000 gevallen van mishandeling. Een van de beleidsspeerpunten van premier Narendra Modi is een campagne om geweld tegen meisjes en vrouwen tegen te gaan, maar volgens Indiase zusters bewijst het voorval in Manipur dat Modi jammerlijk gefaald heeft.

https://www.kn.nl/donaties/

“Is dit hoe vrouwen in dit land beschermd worden?” vraagt zuster Maria Nirmalini, voorzitter van de Conferentie van Religieuzen in India. “Wij zijn diep geschokt door de brutaliteit van de daders in de video”, meldt ze. “De manier waarop de waardigheid van deze vrouwen is geschonden, moet streng veroordeeld worden. De daders en de politieagenten die werkeloos toekeken, verdienen zware straffen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.