<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Kerk Sri Lanka: regering schendt ‘fundamenteel recht van het volk’

Peter Doorakkers 28 juli 2022
image
Een zuster klimt op 15 juli over een muur bij het door demonstranten bezette presidentieel paleis in Colombo, Sri Lanka. Kort ervoor was het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa bekend gemaakt. Foto: CNS - Dinuka Liyanawatte, Reuters

De Sri Lankaanse kardinaal Malcolm Ranjith heeft opnieuw felle kritiek geleverd op de regering van het land. Die liet onlangs het leger optreden tegen demonstranten in de hoofdstad Colombo.

De interim-president van het door enorme economische problemen geplaagde land gaf daartoe onlangs de opdracht.

Kardinaal Ranjith, aartbisschop van Colombo, veroordeelde volgens de Franse krant La Croix dit optreden. President Ranil Wickremesinghe ging daarmee in “tegen het fundamentele recht van het volk te demonstreren”. Onderdrukking, zo zei de kardinaal, “is onacceptabel”.

Onderzoek geëist

Ranjith eiste een onderzoek naar de aanval op demonstranten, waarbij volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meer dan vijftig gewonden vielen. Ook Amnesty International veroordeelde het geweld.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De demonstranten blokkeerden vorige week een overheidsgebouw in Colombo, waarop zij werden aangevallen door met vuurwapens uitgeruste veiligheidstroepen.

Bestorming presidentieel paleis

Wickremesinghe, de voormalige premier, werd recent door het parlement tot interim-president verkozen. Zittend president Gotabay Rajapska ontvluchtte Sri Lanka toen de massale protesten tegen de economische crisis uitmondden in een bestorming van het presidentieel paleis.

De interim-president heeft de noodtoestand uitgeroepen en het leger opgedragen “al het nodige” te doen “om de orde te herstellen”.

Weinig vertrouwen

De bevolking heeft echter weinig vertrouwen in hem, blijkt uit een analyse van de situatie in Katholiek Nieuwsblad van deze week: Wickremesinghe geldt als deel van de kliek rondom de gevluchte Rajapska.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Intussen waarschuwt de katholieke hulporganisatie Caritas Sri Lanka dat de huidige humanitaire crisis “een ramp kan worden”. Het leven van de Sri Lankanen lijkt vaak op een “hel” en “mensen vinden het ongelooflijk moeilijk om te overleven”.

Kerkelijke kritiek

De kerkelijke kritiek op de overheid is niet van vandaag of gisteren. Een van Rajapska’s verkiezingsbeloften was om het onderzoek naar de bloedige aanslagen op kerken in Colombo vlot te trekken.

Die werden met Pasen 2019 aangevallen, maar in het onderzoek zit nog altijd geen schot. De Sri Lankaanse bisschoppen, kardinaal Ranjith voorop, trokken herhaaldelijk aan de bel, maar tot nog toe vergeefs.

Lees de hele analyse over de situatie in Sri Lanka in Katholiek Nieuwsblad van deze week.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.