Honderden pelgrims bezochten afgelopen zaterdag het bedevaartsoord van de heilige Martelaren van Gorcum in Brielle. Door de aanwezigheid van Oekraïense gelovigen was deze editie van de Nationale Bedevaart bijzonder actueel: “Daar waar God geen mensenlevens eist, eisen mensen wel elkaars leven op.”
De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende was hoofdcelebrant en concelebreerde de eucharistieviering samen met een groot aantal priesters en met aartsbisschop Paul Tschang In-Nam, de nieuwe apostolische nuntius in Nederland.
Mykola Paliukh, priester van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, zong tijdens de gebedsdienst in de middag een oosters-katholieke hymne in het Oekraïens. Diaken Iwan Osseweijer volgde met zang in het Nederlands.
De pelgrims herdachten tijdens de Nationale Bedevaart dat 451 jaar geleden in Brielle de negentien Martelaren van Gorcum vermoord werden omdat zij hun katholieke geloof niet wilden afzweren. Door de aanwezigheid van Oekraïense gelovigen werd de thematiek van martelaarschap naar het heden getrokken.
“De Oekraïners die hier vandaag zijn, weten maar al te goed wat oorlog en strijd betekent”, zei bisschop Van den Hende in zijn overweging. “Daar waar God geen mensenlevens eist, daar eisen mensen wel elkaars leven op.”
De bisschop verwees naar hoe God Abraham op de proef stelde door hem te vragen zijn zoon Isaak te offeren. Uiteindelijk stond God het niet toe. God liet hiermee zien dat “Hij niet een God van mensenoffers is, maar de God die het leven behoedt”.
Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te navigeren.
Gods liefde mag mensen daarom “geruststellen en vertrouwen schenken”, vervolgde de bisschop, “zoals ook de Martelaren van Gorcum vertrouwen bleven houden tot het uiterste. Aan de andere kant mogen we ook onrustig zijn en komt er een onvrede in ons hart als we beseffen hoe mensen elkaar naar het leven staan en doden.”
Van den Hende besloot zijn preek met: “Mogen wij een instrument van liefde zijn met heel ons hart.”
Na de viering, de lunch en het gebed werd traditiegetrouw de kruisweg gebeden rond het martelveld. De Nationale Bedevaart werd afgesloten met een vespergebed in de bedevaartkerk en aansluitend een sacramentsprocessie en pelgrimszegen op het martelveld.