<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Katholieke priester zonder uitleg Rusland uitgezet

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 april 2022
image
Auto’s rijden langs kerken in Moskou op 20 april 2022. Er heerst steeds meer bezorgdheid over de veiligheid van buitenlandse geestelijken in Rusland. Foto: CNS Photo - Maxim Shemetov, Reuters

Het plotseling intrekken van de verblijfsvergunning van een Mexicaanse priester door de Russische autoriteiten wakkert angst onder andere katholieke priesters in het land aan. De meeste katholieke priesters en religieuzen in Rusland zijn namelijk afkomstig uit het buitenland.

Fernando Vera, een Mexicaans lid van het Opus Dei, werd medio april zonder enige uitleg gesommeerd Rusland binnen 24 uur verlaten. Hij was er al zeven jaar werkzaam.

Verkeerde woorden

Er was “geen reden” voor de Kerk om aan te nemen dat dit verband hield met het conflict in Oekraïne, vertelde de woordvoerder van de Russische bisschoppenconferentie, Kirill Gorbunov, op 21 april aan persbureau Catholic News Service.

Volgens Gorbunov was er geen aanleiding om aan te nemen dat de priester dingen had gezegd die niet eerder al door bisschoppen waren verkondigd.

“Hoewel ik niet naar zijn homilieën heb geluisterd, ken ik hem persoonlijk als een evenwichtig en redelijk persoon, die geen radicale standpunten zou innemen”, vertelt de woordvoerder over Vera, die sinds enkele maanden als pastoor van de Petrus-en-Paulus-parochie in Moskou werkte.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Parochianen vermoeden echter dat er mogelijk toch verkeerde woorden zijn gebruikt: “Vader Fernando heeft de gewoonte om de dingen bij hun naam te noemen, maar tegenwoordig wordt dit in ons land niet als een burgerlijke deugd beschouwd.”

Administratieve problemen

Het uitwijzen van religieuzen in Rusland kwam in het verleden vaker voor. In het algemeen werd aangenomen dat dit uit angst voor buitenlandse invloeden gebeurde.

Maar volgens Gorbunov konden veel gevallen worden verklaard “aan de hand van administratieve problemen, zoals fouten op werk- en verblijfsdocumenten”.

De uitwijzing van Vera was volgens Gorbunov de eerste sinds 2002, toen de bisschop van Irkoetsk in Siberië – Jerzy Mazur – in Moskou werd gearresteerd en onder dwang naar Polen werd uitgezet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gorbunov verzekerde dat de andere uitzettingen geen “direct verband hielden met de politieke situatie”.

Angst onder geestelijken

Toch constateert ook Gorbunov dat de recente ontwikkelingen in combinatie met het uitzetten van Vera de angst onder buitenlandse geestelijken verder aanwakkert.

“De meeste priesters en religieuzen hier zijn buitenlanders. Bij hun superieuren in het buitenland groeit de bezorgdheid over hen. Sommigen suggereren dat ze zouden moeten overwegen Rusland te verlaten voor hun eigen veiligheid.”

image
Een protest in Moskou op 24 februari 2022 tegen de Russische invasie van Oekraïne. Tijdens anti-oorlog protesten in Rusland werden zeker 15.000 mensen gearresteerd. Foto: CNS Photo - Evgenia Novozhenina, Reuters

De Russische wet werd begin maart gewijzigd om zware boetes en tot wel vijftien jaar gevangenisstraf op te kunnen leggen voor het verspreiden van “valse informatie” over de oorlog.

Deze wet is ook de reden dat recente vredesoproepen van paus Franciscus niet zijn gepubliceerd op de belangrijkste nieuwswebsite van de Kerk in Rusland, cathmos.ru. De wet verbiedt namelijk het gebruik van de woorden “oorlog” en “invasie” met betrekking tot gebeurtenissen in Oekraïne.

Te weinig Russische katholieke priesters

De katholieke Kerk in Rusland leunt zwaar op geestelijken uit het buitenland. Er zijn te weinig Russische katholieke priesters om de ongeveer 270 parochies te kunnen bedienen. Slechts één van de vijf bisschoppen van het land, hulpbisschop Nikolai Gennadevich Doebinin van het aartsbisdom Moeder Gods in Moskou, is geboren in Rusland.

https://www.kn.nl/donaties/

De in het buitenland opgeleide geestelijken zijn verplicht een “hercertificering van een Russische religieuze organisatie” krijgen.

Bronnen: Catholic News Service en KRO-NCRV

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.