<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Chinees ‘proces van de persvrijheid’ van start: mogelijk levenslang voor katholieke mediamagnaat

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 december 2023
image
De katholieke Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai hangt levenslang boven het hoofd vanwege het overtreden van de omstreden Chinese veiligheidswet. Foto: CNS - Tyrone Siu, Reuters

Het proces tegen de katholieke Chinese mediamagnaat Jimmy Lai is maandag van start gegaan. De voorvechter van de democratie in Hongkong wordt beschuldigd van misdaden tegen de nationale veiligheid. Bisschoppen en politici wereldwijd riepen China in aanloop naar het proces op om Lai vrij te laten.

Jimmy Lai (76) zit al sinds augustus 2020 vast in een streng beveiligde gevangenis. Hem staat levenslang te wachten voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet die China enkele jaren geleden aan het semi-autonome Hongkong oplegde.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Lai wordt beschuldigd van samenzwering met buitenlandse machten om de nationale veiligheid in gevaar te brengen en van samenzwering met anderen om opruiende publicaties te verspreiden.

Persvrijheid

Wereldwijd wordt deze zaak nauwlettend in de gaten gehouden. De zaak wordt algemeen gezien als een proces van de persvrijheid.

Lai was eigenaar van de opgeheven Hongkongse krant Apple Daily. De krant werd echter door ingrijpen van de Chinese overheid om zeep gebracht. Apple Daily was de laatste krant die de steeds verdergaande grip van de Chinese overheid op Hongkong openlijk bekritiseerde.

In de rechtszaal

Bij het binnenkomen van de rechtszaal glimlachte Lai en zwaaide hij naar zijn aanhangers, zo meldt Crux. Onder de aanwezigen waren onder meer kardinaal Joseph Zen, een uitgesproken pleitbezorger van de democratie in de stad, en vertegenwoordigers van buitenlandse consulaten.

Robert Pang, de advocaat van Lai, wees de aanklager direct na de opening op de procedures die volgens hem niet goed gevolgd waren. Pang voerde aan dat de wet vereiste dat de vervolging van beschuldigingen van opruiing moest beginnen binnen zes maanden nadat een vermeend strafbaar feit was gepleegd. In het geval van Lai hadden de aanklagers zich hier niet aan gehouden.

Britse oproep

Ondanks dat Lai het Britse staatsburgerschap bezit, werd hem een Britse advocaat geweigerd. Dat zou nationale veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

In een poging om zijn vader vrij te krijgen had Lai’s zoon vorige week wel een ontmoeting met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron. Cameron zei in een verklaring dat de veiligheidswet een “duidelijke schending” is van de Chinees-Britse overeenkomst. In die overeenkomst, die de Britse en Chinese autoriteiten in 1984 ondertekenden, werd bepaald dat Hongkong vijftig jaar lang een hoge mate van autonomie en vrijheden zou behouden.

Het voortdurende aanwenden van de Chinese veiligheidswet toont volgens Cameron aan dat China zijn internationale verplichtingen heeft geschonden. Cameron zei dat hij zich vooral zorgen maakte over de “politiek gemotiveerde vervolging” van Lai. Hij drong er bij Chinese functionarissen op aan de veiligheidswet in te trekken en Lai vrij te laten. “Jimmy Lai is het doelwit geweest in een duidelijke poging om de vreedzame uitoefening van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging te stoppen.”

VS en EU

Ook de VS veroordeelden de vervolging van Lai en riepen de autoriteiten in Hongkong en Beijing op om de persvrijheid te respecteren. “We roepen de autoriteiten van Hongkong op om Jimmy Lai en alle anderen die gevangen zitten omdat ze hun rechten verdedigen, onmiddellijk vrij te laten”, zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie zei in een verklaring de aanklachten tegen Lai te betreuren. Volgens de EU ondermijnt zijn proces het vertrouwen in de rechtsstaat van de stad en is dat schadelijk voor de aantrekkelijkheid van het financiële centrum.

Petitie

Begin november meldde Catholic News Agency dat tien bisschoppen een petitie hadden ondertekend waarin ze opriepen Lai onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. “Er is geen plaats voor dergelijke wreedheden en onderdrukking in een gebied dat beweert de rechtsstaat te handhaven en het recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren”, schreven de bisschoppen.

https://www.kn.nl/donaties/

“Door op te komen voor zijn overtuigingen en zich door zijn geloof te engageren om de autocratie en repressie aan te vechten, heeft Jimmy Lai zijn bedrijf verloren, is hij afgesneden van zijn familie en heeft hij net duizend dagen gevangenisstraf achter de rug, terwijl hij het vooruitzicht heeft op een nog veel langere celstraf.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.