<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Ex-gouverneur Hongkong: ‘Timing Vaticaanse toenadering tot China is bizar’

Peter Doorakkers 9 maart 2020
image
Lord Chris Patten in 2015. Patten noemt het "bizar" dat het Vaticaan toenadering zoekt tot China in een tijd waarin de mensenrechtensituatie in dat land achteruitgaat. Foto: CNS Photo - Marcin Mazur

De laatste Britse gouverneur van Hongkong begrijpt dat het Vaticaan toenadering zoekt tot China in een poging het leven van Chinese katholieken te verbeteren. De timing ervan is volgens Lord Chris Patten echter “bizar”.

De katholieke Patten zei dit in een interview met het weekblad The Tablet.

Vaticaan zit ‘er helemaal naast’

Hij benadrukt daarin dat de mensenrechtensituatie onder de huidige president Xi Jinping achteruitgegaan is. Volgens Patten zit het Vaticaan “er helemaal naast” over China en is het “bizar” voor het Vaticaan om op dit moment toenadering te zoeken tot Beijing.

‘Regering komt terug op mensenrechten’

Patten zegt “natuurlijk” voorstander te zijn van pogingen “om het voor katholieken en christenen in China gemakkelijker te maken hun geloof te beleven”.

“Ik bewonder degenen in Rome die tientallen jaren lang hebben geprobeerd de banden tussen China en het Vaticaan te verbeteren. Ik weet dat deze zaken niet eenvoudig zijn. Maar ik denk gewoon dat dit een buitengewone tijd was om dit te doen met een regering in China die terugkomt op de mensenrechten.”

Sympathie voor kardinaal Zen

Patten zegt op dit vlak zeer te sympathiseren met kardinaal Joseph Zen. De oud-bisschop van Hongkong is een fel criticaster van de Vaticaanse toenaderingspogingen en de voorlopige overeenkomst die de Heilige Stoel met China sloot.

Onlangs nog haalde hij tijdens een bezoek aan de VS fel uit: volgens Zen is de overeenkomst funest gebleken voor de godsdienstvrijheid in China. “Je kunt op geen enkele wijze met de communisten onderhandelen. Je krijgt niets.”

Kruisen verwijderd en kerken gesloopt

Patten is oud-voorzitter van de Britse Conservatieve Partij. Hij was van 1992 tot 1997 de laatste Britse gouverneur van Hongkong. Onder zijn bewind werd die kolonie aan China overgedragen.

In het interview wijst hij erop dat de man die China’s Hongkong-beleid voert, Xia Baolong, voorheen secretaris was van de provincie Zhejiang, een gebied met relatief veel christenen.

Toen Xia daar secretaris van de communistische partij was, werden tussen 2013 en 2017 meer dan twaalfhonderd kruisen verwijderd en vele kerken afgebroken. Diezelfde Xia is een naaste bondgenoot van president Xi Jinping.

Gevangen Oeigoerse moslims

Patten: “Hoe kun je een toenadering tot China hebben op religieuze zaken wanneer er een miljoen of meer Oeigoerse moslims gevangen zitten in Xinjiang?”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.