fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Rapport: ‘China schendt Genocideverdrag VN’

Catholic News Agency 12 maart 2021
image
Oeigoeren riepen begin deze maand in Washington president Biden op om druk uit te oefenen op China vanwege de genocide op Oeigoeren. Foto: Kuzzat Altay - unsplash.com

China’s misbruik van de Oeigoeren in Xinjiang is een schoolvoorbeeld van genocide zoals die in het VN-verdrag tegen genocide is omschreven. Dit valt te lezen in een nieuw beleidsrapport dat afgelopen maandag is gepubliceerd.

Het 55 pagina’s tellende rapport van The Newlines Institute for Strategy and Policy, een denktank voor buitenlands beleid in Washington, is een van de eerste onafhankelijke rapporten over de acties van de Chinese Communistische Partij (CCP) in de provincie Xinjiang.

Het rapport De Oeigoerse genocide: een onderzoek naar China’s schendingen van de genocideverdrag 1948, bevestigt dat de Chinese autoriteiten een enorm netwerk van interneringskampen in Xinjiang hebben opgezet onder het mom van ‘heropvoeding’ en ‘terrorismepreventie’.

Vijf genocidehandelingen

“Dit rapport concludeert dat de Volksrepubliek China (China) als staat verantwoordelijkheid draagt voor het plegen van genocide op de Oeigoeren, in strijd met het Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide uit 1948 (Genocideverdrag)”, aldus het rapport. Dat gebeurt “op basis van een uitgebreide evaluatie van beschikbaar bewijs en toepassing van het internationaal recht op het bewijs van de feiten ter plaatse”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In 1948 merkte het verdrag vijf handelingen aan als genocide. Volgens het rapport heeft China – dat het verdrag ondertekende – alle vijf daden begaan. Het plegen van slechts één ervan  “met de vereiste intentie” kan volgens het verdrag al ” een bevinding van genocide ondersteunen”.

Deze daden omvatten: het doden van leden van de groep; ernstig lichamelijk of geestelijk letsel toebrengen aan leden van de groep;  opzettelijk ingrijpen in de levensomstandigheden van de groep met als doel de groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen; maatregelen uitvaardigen om geboorten binnen de groep te voorkomen; en het onder dwang overbrengen van kinderen uit de groep naar een andere groep.

Overlevenden

Verslagen van mensen die in de kampen in Xinjiang zaten, bieden gedetailleerde verhalen over systematische verkrachting en sterilisatie van Oeigoerse vrouwen. Een vrouw die voorheen in het kamp was geïnterneerd, vertelde hoe mensen regelmatig werden geslagen en op brute wijze werden verkracht.

Gedwongen anticonceptie door middel van het inbrengen van spiraaltjes is enorm toegenomen in Xinjiang, terwijl het gebruik van spiraaltjes in de rest van China afneemt. Oeigoerse vrouwen behoorden vroeger tot de meest vruchtbare vrouwen van het land. Echter, de laatste jaren is onder hen een sterke daling van de vruchtbaarheid te zien.

Traditionele kleding

Uitgelekte handleidingen uit de kampen beschrijven hoe sommige gevangenen worden vastgehouden voor onder meer de “misdaad” van het dragen van traditionele kleding.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Terrorisme

Chinese regeringsfunctionarissen hebben beschuldigingen van genocide ontkend en benadrukken dat de kampen hebben bijgedragen aan het voorkomen van terrorisme in de regio.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, noemde zondag de beschuldiging van genocide “belachelijk” en “een totale leugen”. Volgens hem gaat het om “geruchten” die met oneigenlijke motieven zijn “gefabriceerd”.

Eerste parlement in Europa

De Nederlandse Tweede Kamer was eind februari het eerste parlement in Europa dat het gebeuren in China als genocide erkende. Buiten Europa gingen Canada en de Verenigde Staten Nederland voor.