fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Hulporganisatie Missio verwerpt beschuldigingen over omgang met donaties

Leticia Witte - KNA 23 mei 2022
image
Deze zuster in Kenia kon met steun van Missio een bonenboerderij beginnen. Volgens het weekblad Der Spiegel doet de katholieke hulporganisatie echter te weinig voor mensen in arme landen. Foto: CNS - Missio

Missio in Duitsland ligt onder vuur omdat er te veel geld aan de strijkstok zou blijven hangen. De katholieke hulporganisatie heeft de beschuldigingen van de hand gewezen.

Het Duitse nieuwsblad Der Spiegel meldde dat een groot deel van de inkomsten van Missio niet naar straatarme mensen in zuidelijke landen gaat. “In feite wordt een groot deel achtergelaten waar de nood het laagst is: in Duitsland en in het onberispelijk gerenoveerde hoofdkwartier van Missio”, aldus het blad.

‘Creatief boekhouden’

De hulporganisatie werd verweten in Duitsland een “opgeblazen staf” te hebben en aan “creatief boekhouden” te doen. Ook de rol van een financieringsorganisatie werd bekritiseerd. Het tijdschrift verwees naar interne documenten van Missio’s kantoor in Aken. Er is ook een Missio-vestiging in München.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De stichteres van Missio, Pauline-Marie Jaricot (1799-1862), werd zondag zalig verklaard.

Reactie

Missio Aken zegt in een verklaring op haar website dat zij zowel in Duitsland als daarbuiten projecten financiert. De organisatie mobiliseert “zoveel mogelijk mensen om zich in te zetten voor de verbetering van de levensomstandigheden in Afrika, Azië en Oceanië” door bewustmaking en voorlichting.

Met betrekking tot het gerenoveerde hoofdkwartier zei de hulporganisatie dat de meest recente basisrenovatie in de jaren negentig heeft plaatsgevonden. “Sindsdien is het dak vernieuwd en is er een zonnesysteem geïnstalleerd.”

‘Duurzaam projectwerk’

Volgens Der Spiegel zijn er ook grote sommen geld “weggestopt in een vrijwel onzichtbare financieringsvereniging.” In antwoord daarop stelt Missio dat de financiën van de bedoelde vereniging in elk jaarverslag werden gepubliceerd. De vereniging diende “uitsluitend om betrouwbaar en duurzaam projectwerk voor de toekomst te garanderen”, aldus de hulporganisatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het doel van de vereniging is om een onderscheid te maken tussen de lopende taken en de “reserves voor het veiligstellen op lange termijn”. Het vermogen van de financieringsvereniging zou “indien nodig” middelen voor een volgend begrotingsjaar kunnen veiligstellen.

Betaald volgens gangbare tarieven

Missio verwerpt ook het verwijt dat haar medewerkers te veel betaald zouden krijgen. “Onze personeels- en materiaalkosten zijn gemiddeld voor vergelijkbare organisaties.” Het personeel wordt “eerlijk betaald in overeenstemming met gangbare tarieven.”

De organisatie verwijst naar de kerkelijke arbeids- en beloningsregeling en de collectieve loonovereenkomst voor werknemers in de publieke sector in Duitsland. Ook voegde men eraan toe dat het Duitse Centrale Instituut voor Sociale Vraagstukken, een waakhond voor liefdadigheidsinstellingen, de activiteiten van Missio elk jaar had goedgekeurd met zijn certificaat voor fondsenwerving.