<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Keulse kardinaal kritisch over ‘synodale weg’

KNA 4 juni 2020
image
Kardinaal Woelki doet mee aan de 'synodale weg', maar vindt dat hervormingen niet ten koste mogen gaaan van de identiteit van de Kerk in Duitsland. Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

De Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki heeft kritische kanttekeningen gezet bij de ‘synodale weg’, het lopende hervormingsproject binnen de Duitse Kerk dat verschillende delen van de kerkelijke leer ter discussie stelt.

In Die Tagespost zegt de aartsbisschop van Keulen dat hij aan het nu lopende project zal blijven meewerken.

‘Kerk moet katholiek blijven’

Hervormingen mogen echter niet ten koste gaan van de identiteit van de Kerk in Duitsland, voegde hij toe: “De katholieke Kerk moet katholiek blijven”, al zijn er regelmatig veranderingen nodig om haar in staat te stellen de tekenen van de tijd met nieuwe frisheid te benaderen.

Traditie van de Kerk

“Wij moeten allemaal samen respectvol worstelen om eenheid”, aldus Woelki. Daarom vindt hij het belangrijk dat standpunten die uit de traditie van de Kerk voortkomen, niet uitgesloten worden.

Kerk is geen parlement

Hij merkt op “niet tegen kerkpolitiek” te zijn. Die kan echter niet gezien worden in termen van de meerderheid die de “oppositie” naar de zijlijn dwingt. Zo’n interpretatie doet volgens Woelki geen recht aan het Tweede Vaticaans Concilie: dat beschouwt de Kerk als een communio, een gemeenschap, en niet als een parlement.

Bewaren van de eenheid

Voor Woelki is het een prioriteit dat de deelnemers aan de ‘synodale weg’ ondanks hun legitieme verschillen bijdragen aan het bewaren van de eenheid. Die, zo zei hij, is een urgente missie van Christus.

Afschaffing celibaatsverplichting

De kardinaal zei ook te beseffen dat velen de ‘synodale weg’ niet als een proces met een open einde zien, maar als een project dat specifieke uitkomsten moet hebben: afschaffing van de celibaatsverplichting voor priesters, openstelling van het diaconaat voor vrouwen en inperking van de katholieke seksuele moraal tot één zin: “Tegen vrijwillige seksuele relaties van ieder soort tussen volwassenen kan geen bezwaar worden gemaakt.”

Geen valse hoop wekken

Volgens Woelki zal iedere andere uitkomst deze groep mensen frustreren. Maar bisschoppen die de hoop van mensen aanwakkeren, terwijl ze weten dat die hoop niet vervuld kan worden, zouden onverantwoordelijk bezig zijn.

‘Niet bevoegd om vrouwen te wijden’

Eerder deze week gaf de voorzitter de Duitse bisschoppenconferentie, mgr. Georg Bätzing, enkele interviews over de ‘synodale weg’.

Daarin herhaalde hij het standpunt van de Kerk “dat zij zichzelf niet bevoegd acht om vrouwen te wijden”.

‘Argumenten niet langer geaccepteerd’

Wel zei hij te zien “dat deze uitspraak en de argumenten ervoor, niet langer worden geaccepteerd” door grote groepen katholieken, “niet vanuit kwade wil maar omdat er goede theologische argumenten tegenover staan”.

‘Open vraag’

Bätzing kan zich voorstellen dat de ‘synodale weg’ een verzoek zou opleveren om het Vaticaan te vragen “de nog altijd open vraag van de wijding van vrouwen als diakens van Rome verder te bekijken en positief te beantwoorden”.

Over dergelijke vragen zou dan bijvoorbeeld een wereldwijde bisschoppensynode bijeengeroepen kunnen worden, aldus bisschop Bätzing.

Reeks discussies

De eind vorig jaar gelanceerde ‘synodale weg’ is een twee jaar durende reeks discussies binnen de Kerk in Duitsland. Op de agenda staan onder meer de seksuele moraal, het celibaat en de rol van vrouwen in de Kerk.

Doel is het door het misbruikschandaal verloren vertrouwen van de mensen terug te winnen.

Kritiek vanuit Vaticaan

Vanuit het Vaticaan was in de aanloop naar de start van het proces kritiek te horen op de opzet ervan, wat tot een aantal aanpassingen leidde.

Brief paus Franciscus

Eerder vorig jaar schreef paus Franciscus de Duitse katholieken al een brief. Daarin zei hij dat een “structurele” hervorming, die zich aan wil passen aan de moderne tijden, niet het antwoord is op de geloofscrisis in Duitsland.

De prioriteit van de Kerk in Duitsland zou de evangelisatie moeten zijn, die haar “ware en wezenlijke missie” is.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.