<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Rechterhand Bätzing stapt op vanwege fouten in afhandeling strafzaak tegen priester

KNA 25 april 2023
image
Wolfgang Rösch, vicaris-generaal van het bisdom Limburg (D). Foto: Bisdom Limburg

De vicaris-generaal van het bisdom Limburg in Duitsland, Wolfgang Rösch (63), is afgetreden omdat hij fouten heeft gemaakt bij de behandeling van beschuldigingen van aanranding door een priester.

Rösch heeft nagelaten zijn bisschop Georg Bätzing – tevens voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie – te informeren over de beschuldigingen tegen Christof May, hoewel hij er sinds 2015 van op de hoogte was, aldus het bisdom dinsdag.

Lopend onderzoek

May werd in 2018 gepromoveerd tot rector van het seminarie. Hij pleegde zelfmoord in 2022, een dag nadat Bätzing, die ook voorzitter is van de Duitse bisschoppenconferentie, hem uit al zijn ambten had geschorst om de beschuldigingen te onderzoeken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Na de dood van May had Bätzing een onderzoek naar de zaak laten instellen. “De resultaten zijn nu beschikbaar en hebben mij duidelijk gemaakt dat ik fouten heb gemaakt”, schreef Rösch in een brief aan de medewerkers van het bisdom. “Ik neem hier persoonlijk consequenties voor door te vragen om ontheven te worden van het ambt van vicaris-generaal. Ik vraag vergiffenis aan allen die door mijn wangedrag zijn getroffen en gekwetst.”

Gegrond verklaard

May was in juni 2022 van alle taken ontheven in afwachting van nader onderzoek naar beschuldigingen van seksueel wangedrag die verschillende mensen tegen hem hadden geuit. May werd een dag later dood aangetroffen.

Het bisdom maakte in november bekend dat de beschuldigingen gegrond waren verklaard en zouden hebben geleid tot disciplinaire maatregelen tegen May. De beschuldigingen zouden niet hebben geleid tot een strafrechtelijke vervolging, voegde het eraan toe.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.