fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse priester vermoord, verdachte stak vorig jaar kathedraal in brand

KN Redactie 9 augustus 2021
image
Pater Olivier Maire bood onderdak aan de 40-jarige Rwandees die hem vermoordde. Foto: CNS photo - courtesy Montfort Missionaries

In het West-Franse dorp Saint-Laurent-sur-Sèvre is maandag een priester om het leven gebracht. De verdachte van de moord is dezelfde man die eerder bekende in juli 2020 de brand in de kathedraal van Nantes te hebben aangestoken.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft de moord via zijn Twitteraccount bevestigd, maar verdere details maakte hij nog niet bekend. Het slachtoffer maakte deel uit van een gemeenschap van paters montfortanen in Saint-Laurent.

Kathedraal van Nantes

Volgens France Info is de verdachte dezelfde man die vorig jaar bekende de brand in de kathedraal van Nantes te hebben aangestoken. De schade was groot, vooral aan het zestiende-eeuwse roosvenster en het orgel op het koor, dat compleet vernietigd werd. Ook een aantal artefacten in de kerk was vernietigd.

image
De kathedraal van Nantes tijdens de brand vorig jaar. Foto: CNS Photo - Stephane Mahe, Reuters

De verdachte, een inmiddels veertigjarige Rwandees, was eerder werkzaam als vrijwilliger voor het bisdom Nantes. Hij zou zich volgens persbureau Reuters al bij de politie hebben aangegeven.

Juridisch toezicht

De man stond op de nominatie Frankrijk uitgezet te worden. Hij stond formeel echter nog onder juridisch toezicht, waardoor dat niet kon, en zou volgens een bron dicht bij het onderzoek sinds eind mei onderdak hebben gekregen bij de montfortanen.

Het bisdom van Luçon, waar het dorpje onder valt, meldt dat het slachtoffer pater Olivier Maire is, provinciaal-overste van de Montfortanen. Bisschop François Jacolin uit via het Twitteraccount van het bisdom “diepe pijn en droefheid” om de moord op de pater.

(Bronnen: CNA, Reuters, France Info)

https://www.kn.nl/abonnementen/