fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vrijwilliger bekent alsnog brandstichting kathedraal Nantes

Catholic News Agency 27 juli 2020
image
De brand richtte flinke schade aan in de kathedraal van Nantes. Foto: CNS Photo – Stephane Mahe, Reuters

De brand in de kathedraal in Nantes vorige week blijkt toch te zijn aangestoken door de 39-jarige vrijwilliger die eerder werd vrijgelaten.

De Rwandese vrijwilliger werd kort na de melding van de brand op 18 juli al aangehouden, maar na verhoor vrijgelaten. Hij was de avond voor de brand verantwoordelijk voor de afsluiting van de kathedraal.

Afgelopen zaterdag werd hij echter opnieuw aangehouden, vanwege nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de brand. Officier van Justitie Pierre Sennès liet weten dat de man diezelfde dag aan de autoriteiten heeft bekend dat hij in de kathedraal drie branden heeft gesticht. Hij was de avond voor de brand verantwoordelijk voor de afsluiting van de kerk.

‘Verteerd door spijt’

“Mijn cliënt wordt verteerd door spijt en is overweldigd door de impact van de gebeurtenissen”, zei zijn advocaat Quentin Chabert in een reactie.

“Onze kathedraal is ons ontnomen, maar niet het licht en de vrede die ons door de Heer zijn gegeven”
- Priester François Renaud

Priester François Renaud van het bisdom Nantes reageerde verdrietig: “Het is de roeping van de moederkerk van het bisdom om mensen te verenigen rond onze bisschop. Iedereen voelt zich hier thuis. We kunnen niet anders dan denken aan onze toekomstige bisschop, die nu niet geïnstalleerd kan worden in deze kathedraal.”

Donaties nodig

Renaud verklaarde verder dat de Franse regering een groot deel van de kosten van het schadeherstel op zich zal nemen. De kathedraal is namelijk staatseigendom. Het bisdom zal zelf de beschadigde kerkbanken vervangen.

Daarnaast heeft het bisdom financiële giften nodig voor de constructie van een nieuw orgel. Het oude werd door de brand compleet vernietigd.

Kathedraal bood vrede

Renaud reflecteerde ook op de brandstichting en de toekomst van de kathedraal: “Iedereen die de kathedraal binnenkwam, werd getroffen door de lichtinval en de verheven aanblik. De kathedraal bood aan iedereen vrede, die bijdroeg aan gedachtenis en gebed.”

Hij zei echter ook: “Onze kathedraal is ons ontnomen, maar het licht en de vrede die ons door de Heer zijn gegeven, zijn ons niet ontnomen. Met of zonder kathedraal weet onze Kerk te schitteren. Dat weet ik zeker.”