<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Gepensioneerde Franse aartsbisschop laat een verdeeld Avignon achter

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 januari 2021
image
Aartsbisschop Jean-Pierre Cattenoz die vlak na zijn 75ste verjaardag zijn ontslag indiende. Foto: CNS Photo - Aardsbisdom van Avignon

Paus Franciscus heeft het ontslag van de aartsbisschop van Avignon aanvaard. Jean-Pierre Cattenoz leidde achttien jaar het Franse bisdom, dat nu als zorgenkindje achterblijft.

De Vaticaanse persdienst liet 11 januari weten dat de paus het ontslag van Cattenoz accepteerde. Dit diende de aartsbisschop nog geen maand na zijn 75ste verjaardag in.

Een moeilijke taak

Een opvolger is er nog niet. Aartsbisschop Georges Pontier (77) zal als tijdelijk apostolisch administrator toezicht houden op het aartsbisdom van Avignon totdat de paus een nieuwe aartsbisschop benoemt.

Pontier was van 2013 tot 2019 voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie. Hij was aartsbisschop van Marseille en ging in juni 2019 met pensioen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pontier krijgt de voorlopige moeilijke taak om weer wat rust in het aartsbisdom te brengen. Sinds de benoeming van Cattenoz als aartsbisschop van Avignon in 2002 is het aartsbisdom steeds verder verdeeld geraakt.

Hoogoplopende conflicten

Cattenoz zou volgens critici door een brutale bestuursstijl een vertrouwenscrisis hebben veroorzaakt bij sommige gelovigen en geestelijken in het bisdom, schrijft de Franse katholieke krant La Croix. De soms openlijke conflicten liepen regelmatig hoog op.

Volgens La Croix namen in 2009 maar liefst acht oudere priesters ontslag. Zij wilden hiermee de aandacht vestigen op het gedrag van de aartsbisschop en op het disfunctioneren van het aartsbisdom.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Om weerstand te bieden aan de leiding van het bisdom, richtten een groep tegenstanders een vereniging op onder de naam Chrétiens en Vaucluse. Een delegatie van deze vereniging had afgelopen zomer een ontmoeting met de Franse bisschoppenconferentie om hun zorgen over de situatie te uiten.

‘U hebt echte moed getoond’

Aan de andere kant zijn er ook katholieken die aartsbisschop Cattenoz prijzen om zijn pastorale keuzes en het feit dat hij zich openlijk uitsprak over verschillende kwesties. Zo staan er op de website van het aartsbisdom woorden van dankbare katholieken. “Geconfronteerd met een culturele wereld die vijandig staat tegenover ons geloof en onze waarden, hebt u echte moed getoond”, postte een van hen.

‘Het bisdom is niet armer geworden’

Stabiliteit zal ook moeten worden gebracht in de financiële situatie van het bisdom. Voor de bouw van het diocesane missionaire seminarie Redemptoris Mater, dat tien jaar geleden werd opgericht, moest diep in de buidel worden getast. Aanvankelijk werd het gebouw begroot op dertien miljoen euro. Vanwege gebrek aan donoren werden de plannen bijgesteld en koste de bouw vier miljoen euro.

Aarsbisscho Cattenoz zei hier ruim een half jaar geleden in een interview met La Croix over: “We hebben het geld in steen geïnvesteerd. Het bisdom is niet armer geworden.”

Avignon belangrijk in de ogen van Rome

De tijdelijke komst van aartsbisschop Pontier kan het tij wellicht een beetje keren. Hij staat immers bekend als een gematigd en verzoenende man. Hij heeft ervaring in het bereiken van consensus en een luisterende houding. Hiermee hoopt men dat de overgang naar de volgende aartsbisschop soepeler zal verlopen, schrijft La Croix.

“De komst van aartsbisschop Pontier is het bewijs dat Avignon belangrijk is in de ogen van Rome,” zei pater Ardillier in La Croix. Er wordt nu, zo vervolgde hij, een nieuwe pagina geschreven.

Het aartsbisdom van Avignon ontstond al in de vierde eeuw. In de periode van 1309-1376 stond er de pauselijke zetel van zeven opeenvolgende pausen. Die periode staat te boek als het pausdom van Avignon of de Babylonische ballingschap.

(Bron: La Croix)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.