<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Notre-Dame kraait victorie: weerhaan terug op torenspits

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 december 2023
image
Voordat de gouden haan met de kraan naar de top gebracht wordt, zegent aartsbisschop Laurent Ulrich het object. Foto: OSV News - Christian Hartmann, Reuters

De iconische haan van de Notre-Dame waakt opnieuw over Parijs. De nieuw ontworpen vogel heeft “vleugels van vuur” die verwijzen naar hoe de kathedraal sinds de verwoestende brand in 2019 “uit de as verrezen is”.

Zaterdagmiddag werd het object op de grond gezegend door de aartsbisschop van Parijs, mgr. Laurent Ulrich. Hierna plaatste hij drie relikwieën in de gouden haan. Twee waren afkomstig van de stadspatronen Sint-Dionysius en Sint-Genoveva, een derde van de doornenkroon van Jezus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vervolgens werd de haan met een kraan naar de top van de nieuwe toren gehesen.

Als een feniks

Het object is ontworpen door architect Philippe Villeneuve, die ook verantwoordelijk is voor de restauratie van de rest van de kathedraal.

Binnenin de haan is een rol papier geplaatst met daarop tweeduizend namen van de bouwers van de nieuwe torenspits en van alle bedrijven die betrokken zijn bij de wederopbouw van de kathedraal.

image
De nieuw ontworpen weerhaan werd zaterdag met een kraan naar de top van de torenspits van de Notre-Dame gehesen. Foto: OSV News - Christian Hartmann, Reuters

Philippe Villeneuve gaf de haan “vleugels van vuur”, zo zei hij bij de inzegening. Dat herinnert  eraan dat “de kathedraal net als een feniks uit zijn as kan herrijzen”.

Na de brand

De torenspits van de Notre-Dame stortte op 15 april 2019 tijdens een brand in. Na debatten over hoe de toren herbouwd moest worden, besloten de Franse en kerkelijke autoriteiten de torenspits op precies dezelfde manier te herbouwen als voorheen.

De beschadigde haan zal worden geplaatst in het toekomstige Notre-Damemuseum, waarvan de Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat het zal worden gevestigd in het Hôtel-Dieugebouw, op een steenworp afstand van de kathedraal.

Heropening

Op 8 december 2024 zal de beroemdste kathedraal ter wereld heropenen. De Franse president is van plan om paus Franciscus uit te nodigen om dit historische moment bij te wonen.

Het door UNESCO beschermde gebouw trok vóór de brand jaarlijks twaalf miljoen bezoekers. Naar verwachting zal de kathedraal na de opening zo’n veertien miljoen bezoekers per jaar trekken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.