<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Paus stelt ‘tussenpaus’ aan in aartsbisdom Parijs

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 april 2022
image
Aarbisschop Laurent Ulrich is door de paus tot aartsbisschop van Parijs benoemd. Foto: wikipedia.org - Mory Hugo

Paus Franciscus heeft aartsbisschop Laurent Ulrich (70) tot aartsbisschop van Parijs benoemd. Ulrich, tot nog toe aartsbisschop van Lille, volgt Michel Aupetit op, die zijn taken begin december neerlegde.

Ulrich, die bekend staat als een man van dialoog, zal de geestelijkheid in Parijs weer bij elkaar moeten brengen. Er ontstond de afgelopen jaren verdeeldheid over de bestuursstijl aartsbisschop Aupetit.

Toen er vorig jaar ook nog hardnekkige beschuldigingen opdoken over een affaire die Aupetit jaren eerder met een vrouw zou hebben gehad, bood hij zijn ontslag aan de paus aan. Dat werd eind vorig jaar door de paus aanvaard. Aupetit – die de beschuldigingen overigens steeds heeft ontkend – liet het aartsbisdom geschokt achter.

Kort episcopaat

Da paus besloot toen een tijdelijke bestuurder – een zogeheten apostolisch administrator – aan te stellen in de gedaante van Georges Pontier, de gepensioneerde aartsbisschop van Marseille.

Pontier kreeg dezelfde opdracht als Ulrich nu: de rust in het aartsbisdom Parijs herstellen.

“Ik voelde de verdeeldheid niet zo”, vertelt Pontier aan de Franse katholieke krant La Croix over zijn ervaring in de afgelopen maanden. “Ik voelde dat het pijn deed, dat het bisdom geraakt was door een onverwachte uitdaging. De tijd zal komen om ons af te vragen welke les hieruit kan worden getrokken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na deze korte overgangsfase zal het bisdom waarschijnlijk ook nog eens te maken krijgen met een relatief kort episcopaat van aartsbisschop Ulrich. Bisschoppen moeten volgens het kerkelijk recht immers op 75-jarige leeftijd hun ontslag aan de paus aanbieden.

Zelfverzekerd

Verwacht wordt dat de overdracht van het leiderschap naadloos zal verlopen, omdat hun stijl van leidinggeven dicht bij elkaar ligt.

Hoewel aartsbisschop Ulrich niet snel de schijnwerpers zal opzoeken, is hij zeker niet bang om leiding te nemen. Een zelfverzekerde leider zal ook nodig zijn: hij zal onder meer moeten toezien op de herbouw van de door vlammen verwoeste Notre-Dame, toezicht moeten houden op het beroemde Institut Catholique en talrijke studentenpastoraten moeten leiden.

Als hoofd van de meest prestigieuze bisschopszetel van Frankrijk zal hij ook een belangrijke rol in het publieke domein spelen.

Progressiever

De nieuwe aartsbisschop wordt als progressiever beschouwd dan zijn voorganger Aupetit. Hij ligt qua sociale en pastorale prioriteiten erg in lijn met paus Franciscus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met de benoeming van Ulrich in Parijs heeft Lille nu geen bisschop meer. Ulrich leidde dit bisdom sinds 2008. Nog maar twee maanden geleden werd de hulpbisschop van Lille benoemd tot aartsbisschop van Dijon. Wie hen in Lille zal opvolgen is nog niet bekend.

Ruime ervaring

Laurent Ulrich werd in 1975 tot priester gewijd voor het aartsbisdom Dijon. Kort voor zijn 48e verjaardag werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot aartsbisschop van Chambéry, Maurienne en Tarentaise. In 2008 benoemde paus Benedictus XVI hem tot aartsbisschop van Lille.

Ulrich studeerde filosofie en theologie en promoveerde op een proefschrift over de verkondiging van het geloof in de moderne wereld. Verder was hij vicevoorzitter van de Franse bisschoppenconferentie en voorzitter van de Raad voor Katholiek Onderwijs in Frankrijk.

https://www.kn.nl/donaties/

Aartsbisschop Ulrich wordt op maandag 23 mei geïnstalleerd tijdens een Eucharistieviering in de kerk van Saint-Sulpice in de Franse hoofdstad.

Bronnen: Vatican News en La Croix

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.