<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Wees ‘radicaal in de liefde’ zoals Thérèse, zegt bisschop van Lisieux

Caroline de Sury – OSV News 31 oktober 2023
image
Relieken van de heilige Thérèse worden uit de basiliek van Lisieux gedragen tijdens de feestelijkheden rondom haar 150e geboortedag eerder deze maand, die bijna 30.000 bezoekers trokken. Foto: OSV News - Heiligdom St. Thérèse of Lisieux

Juist in tijden van geweld en haat, kan de wereld veel leren van de eenvoud en het vertrouwen van de heilige Thérèse van Lisieux, aldus de bisschop van het Franse Lisieux. Deze stad in Normandië verwelkomde in de voorbije oktobermaand massa’s pelgrims vanwege de 150e geboortedag van de heilige die bekend staat als de ‘Kleine Bloem’.

“Thérèse sprak van vertrouwen in Gods barmhartige liefde”, zegt bisschop Jacques Habert van Bayeux-Lisieux. Die boodschap is volgens hem zeer actueel in tijden van grote turbulentie in de wereld, vooral in het Midden-Oosten en Oekraïne.

“Ze heeft in haar leven veel moeilijke en pijnlijke gebeurtenissen meegemaakt. Maar ze ervoer concreet Gods oneindige liefde en barmhartigheid”, aldus Habert in een interview met persbureau OSV News.

Volharding en naastenliefde

Twee weken geleden, op 15 oktober, publiceerde paus Franciscus de apostolische exhortatie ‘C’est la confiance’ (‘Het is vertrouwen’), bij gelegenheid van de 150e verjaardag van de geboorte van de heilige Thérèse van het Kind Jezus.

image
Plechtige Mis op 1 oktober in de basiliek van Thérèse van Lisieux. Foto: OSV News - Heiligdom St. Thérèse of Lisieux

Volgens bisschop Habert wilde de paus met zijn exhortatie de aandacht vestigen “enerzijds op volharding in het gebed, zelfs wanneer men wordt verleid door ontmoediging en wanhoop, en anderzijds op naastenliefde, zelfs wanneer men alleen maar heel gewone dingen kan doen, zoals toen Thérèse een zieke en enigszins onhandelbare karmelietessenzuster verzorgde”.

Universele weg

“Deze heel gewone naastenliefde is een weg die voor iedereen openstaat, ook voor niet-christenen, in elke omstandigheid”, voegt bisschop Habert eraan toe. “Het is een universele weg van ontmoeting met God.”

“Wanneer alles uit de hand loopt, laten we dan proberen kleine daden van vriendelijkheid te verrichten”

“Er zijn dingen die ons schokken, die ons pijn doen”, zegt hij. “Maar voordat we oordelen en veroordelen, moeten we denken aan de ‘synthese’ die Thérèse biedt, zoals paus Franciscus zei: het centrum van de christelijke moraal is de barmhartige liefde van God.”

Spanningen

De bisschop verwijst daarbij niet alleen naar internationale conflicten zoals in Israël, maar ook naar de weerslag ervan in Frankrijk zelf. Daar lopen de spanningen op nadat eerder deze maand een leraar werd doodgestoken door een jonge geradicaliseerde moslim, en het paleis van Versailles en het Louvre werden geëvacueerd na bedreigingen. Frankrijk is sindsdien in hoogste staat van paraatheid gebracht; zevenduizend soldaten werden over het hele land ingezet en de bewaking rond scholen werd opgevoerd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We worden deze dagen geconfronteerd met angstaanjagend geweld. Wat kan Thérèse ons in deze context vertellen? Zij bad voor een veroordeelde moordenaar, en zei daarbij: Laten we tegenover dit geweld dat ons verplettert radicaal zijn in de liefde. Wanneer alles uit de hand loopt, laten we dan proberen kleine daden van vriendelijkheid te verrichten. Daar ligt de bron van de vreugde die de spiraal van angst doorbreekt en vertrouwen opbouwt.”

‘Dorre tijden’

Bisschop Habert verwijst ook naar de situatie in de Franse Kerk. “Dit zijn moeilijke, dorre tijden. In Frankrijk is het aantal priesters drastisch gedaald. Mijn bisdom heeft nu 15 parochies, terwijl dat er in 1990 nog 150 waren, en we hebben maar één seminarist… Maar net als Thérèse proberen we vol vertrouwen vooruit te gaan.”

image
Bisschop Jacques Habert van Bayeux-Lisieux bewierookt de relieken van Thérèse. Foto: OSV News - Heiligdom St. Thérèse of Lisieux

Dat is volgens hem in lijn met de synode die zojuist in Rome werd afgesloten. “Dit was geen synode over priesterschap, huwelijk of seksuele moraal. Het doel is niet om dat soort beslissingen te nemen”, zegt Habert. “Het doel is om wederzijds luisteren en delen te bevorderen, geworteld in gebed en in de overtuiging dat God genadig is. Dit zal ons in staat stellen om de situaties waarmee de Kerk vandaag wordt geconfronteerd aan te pakken. Ook hier is vertrouwen en zorg nodig.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.