<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Zaak tegen voormalige aartsbisschop van Parijs gesloten

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 september 2023
image
Michel Aupetit op 15 mei 2015 in de Notre Dame van Parijs. Franse aanklagers sluiten het vooronderzoek naar vermeende aanranding door de voormalig aartsbisschop vanwege het ontbreken van strafbare feiten. Foto: Olivier LPB - Wikimedia Commons

Het Franse Openbaar Ministerie sluit het gerechtelijk vooronderzoek naar vermeende aanranding van een kwetsbaar persoon door de voormalig aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit. Er is geen sprake van een strafbaar feit, zo melden de Franse aanklagers donderdag.

De Franse nieuwszender BFMTV berichtte eind vorig jaar dat Michel Aupetit (72) een kwetsbare vrouw die onder gerechtelijke bescherming stond in 2011 had aangerand. Na aangifte van het aartsbisdom Parijs startte het Franse Openbaar Ministerie (OM) een vooronderzoek.

Geen strafbaar feit

Op 9 juni werd de emeritus aartsbisschop ondervraagd naar het incident en de aard van de relatie. Aupetit hield vol dat hij “nooit een emotionele of seksuele relatie met de vrouw heeft gehad”, aldus het Franse OM.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De vrouw in kwestie verklaarde ook dat er geen sprake was van een strafbaar feit en diende geen klacht in. Het Openbaar Ministerie heeft daarom de zaak gesloten.

Ontslag

Aupetit lag eerder al onder vuur. Zo werd zijn manier van bestuur sterk bekritiseerd en berichtte de media dat hij in 2012 een relatie met een vrouw zou hebben gehad. Aupetit was bang dat alle tumult rondom zijn persoon het bisdom te veel zou verscheuren en diende eind 2021 zijn ontslag bij de paus in. De paus accepteerde de ontslagaanvraag.

Het aartsbisdom Parijs bevestigde destijds dat er geen sprake was van een liefdesrelatie en zagen zijn ontslagbrief niet als een schuldbekentenis, maar als “een gebaar van nederigheid”.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.