<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Zuster André, de oudste persoon ter wereld, sterft na leven van gebed en warme chocolademelk

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 januari 2023
image
Zuster André Randon, de oudste mens op aarde, stierf op 118-jarige leeftijd. Foto: Wikipedia, uitsnede

De Franse zuster André Randon, de oudste persoon ter wereld, is in de nacht van maandag op dinsdag op 118-jarige leeftijd in haar slaap in een bejaardentehuis overleden. Dinsdagavond werd dit bekend gemaakt.

“Er is grote droefheid, maar … het was haar verlangen om zich bij haar geliefde broer te voegen. Voor haar is het een bevrijding”, zegt David Tavella van het verpleeghuis Sainte-Catherine-Labouré, waar de zuster verbleef.

Kinderen en bejaarden

Soeur André werd op 11 februari 1904 geboren als Lucile Randon in het Franse stadje Alès, dicht bij Avignon. Ze maakte de overstap van het protestantisme naar het katholicisme toen ze negentien was. Ze verzorgde jonge kinderen en bejaarden in een Frans ziekenhuis tot ze op veertigjarige leeftijd novice werd in het klooster van de Zusters van Liefde in Parijs. Daar nam ze de naam André aan, ter ere van haar overleden broer.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zesenzeventig jaar later verhuisde zuster André naar Toulon, in Zuid-Frankrijk, waar ze in het bejaardentehuis woonde. De laatste jaren bracht ze er in een rolstoel en nagenoeg blind door. Hier is ze overleden.

Coronabesmetting

In 2021 kwam de zuster in het nieuws nadat ze positief testte op Covid-19. Ze was geïsoleerd van de andere bewoners, maar vertoonde geen symptomen.

Gevraagd of ze bang was geweest voor Covid, zei zuster André tegen de Franse televisiezender BFM TV: “Nee, ik was niet bang omdat ik niet bang was om dood te gaan … Ik ben blij om hier te zijn, maar ik zou liever ergens willen zijn – ik zou me graag bij mijn grote broer, mijn grootvader en mijn grootmoeder willen voegen.”

Dagelijks gebed en warme chocomel

Voor haar 115e verjaardag in 2019 ontving zuster André een kaart en een gezegende rozenkrans van paus Franciscus, die ze elke dag gebruikte voor haar gebed.

https://www.kn.nl/donaties/

Toen ze in 2020 116 werd, deelde de zuster haar ‘recept voor een gelukkig leven’: elke dag gebed en een kop warme chocolademelk.

Oudste persoon

Volgens de Amerikaanse onderzoeksgroep The Gerontology Research Group, die zich met name richt op mensen van 110 jaar of ouder, werd de zuster ‘s werelds oudste persoon op 19 april 2022, toen de Japanse Kane Tanaka op 119-jarige leeftijd stierf.

Randon zou over een kleine maand de leeftijd van 119 jaar hebben bereikt. Voor zover bekend hebben alleen de Japanse Kane Tanaka en de Amerikaanse Sarah Knauss de 119 gehaald. Het record is in handen van de Franse Jeanne Calmen, die een leeftijd van 122 bereikte.

Volgens The Gerontology Research Group is ‘s werelds oudste persoon nu Maria Branyas Morera. De vrouw telt 115 jaren en woont in Spanje.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.